Нова Република: Газът може да поевтинее с 50% с помощта на Европа

OFFNews 14 март 2017 в 15:32 3181 4

България продължава да се държи като кандидат-членка на Европейския съюз, обяви на извънредна пресконференция политическият говорител на Нова Република Трайчо Трайков. Повод за изявлението е разследването на Европейската комисия срещу „Газпром" за нарушаване на конкуренцията в страните от Централна и Източна Европа и постъпилите предложения от руската компания за мерки, с които да избегнат големи глоби.

Нова Република настоя в едноседмичен срок правителството да излезе с предложения за защита на интереса на България в този спор.

"Много е важно България да настоява за една и съща цена, по която да се продава природен газ на всички страни в Европа и цената да бъде такава, каквато е цената в Западна Европа. Спадът за нас ще бъде с 50%. Това са милиони евро по-малко всяка година", обясни Трайков.

Така България ще види истинските ползи от Европейската солидарност и Европейската единност, продължи Трайков. Той определи едно от предложенията на „Газпром" като нахално.

"Газпром излязоха и с едно друго предложение, което било вид компенсация за нас – да не ни съди, че сме прекратили "Южен поток". Очевидно "Газпром" разчита на кратка памет, но ние помним - „Южен поток" беше прекратен едностранно от президента Путин и то от Анкара".

Трайчо Трайков призова българското правителство да защити българския интерес.

"Има и защо да се притесняваме дали служебното правителство ще защити енергийния ни интерес. Ако хората в Министерството на енергетиката не се считат за достатъчно компетентни, трябва да извикат експерти, независимо дали са в това правителство или не, защото това е тема от национална значимост", каза Трайков.

Мартин Димитров обяви, че намаляването на цената на газа с 50% ще бъде мощен стимул за икономиката.

"Този 1% за нас ще гарантира по-висок икономически растеж. Ще привлече нови индустрии в България, ще създаде хиляди нови и добре платени работни места. Когато 28 страни преговарят, има много по-голям шанс, отколкото ако преговаря само България. Това може да бъде договорено днес, утре ще бъде късно"

Мартин Димитров даде на правителството срок от една седмица за защита на интереса на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

4

Halo

14.03 2017 в 18:48

Очакваме регресивните сили да си дадат компИтентното мнение...
"Извинявайте, бавни сме, нещата се объркаха и нямаме опорни точки...". : ))))))))))))))))

16008

2

Nik68

14.03 2017 в 15:50

Уважаемите г-да патриоти също да вземат отношение по въпроса, амам не. Те са заети с живи вериги по границата, които ще се окажат меко казано символични в един момент и пак някой ще им е виновен.

16008

1

Nik68

14.03 2017 в 15:48

Другарката Нинова защо мълчи по темата. Нали висичко за България, всичко за българския производител. Сега е момента да видим за какво е.

 
X

Да помогнем на украинските деца!