Над 650 млн. лева за бизнеса по нова схема на Гаранционния фонд

OFFNews 05 април 2017 в 16:52 2903 0

Изпълният директор на Националния гаранционен фонд Самуил Шидеров.

Над 650 млн. лева ще бъдат отпуснати като заеми при облекчени условия на малки и средни предприятия по нова схема на Националния гаранционен фонд.

Схемата ще заработи в началото на април, а кредитите ще отпускат банките партньори по програмата - "Алианц Банк България", ДСК, "Пиреос България", Българо-американска кредитна банка, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, "Райфайзенбанк", СИБАНК, "Ти Би Ай Банк" и "УниКредит Булбанк". Те ще могат да включват кредити в програмата до края на септември 2018 г.

По програмата ще могат да кандидатстват повече от 2000 предприятия от всички сектори.

Облекчените условия ще бъдат осигурени благодарение на гаранцията от Националния гаранционен фонд, която покрива до 50% от всеки кредит (с максимален размер 1 млн. лева).

Очакванията на ръководството на Фонда са по новата схема да кандидатстват микро и малки предприятия от секторите търговия, преработваща промишленост, селско и горско стопанство.

Допустими по програмата са само нови заеми към малки и средни предприятия, отпускани както за оборотни, така и за инвестиционни нужди, включително и кредити за реализация на проекти по оперативни програми и ПРСР.

Новата схема е трета поред за собствен риск за дъщерното дружество на ББР и надгражда усилията на институцията да улеснява достъпа до финансиране на МСП при по-добри лихвени нива и облекчени изисквания за обезпечение. По предходните две гаранционни програми на НГФ, действащи в периода април 2014 - април 2017 г., над 2 600 малки и средни компании се възползваха от подкрепата на фонда, като над 50% от тях са микро предприятия с под 10 души персонал. Към 31.12.2016 г. гарантираният кредитен портфейл е в размер на 655 млн. лв., като до крайната дата за включване на кредити – 31.03.2017 г. очакванията са финансирането да достигне 700 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!