СРС-скандал разклати поста на Камен Ситнилски

OFFNews 17 юли 2013 в 22:14 2104 0

Камен Ситнилски. Снимка: Булфото
Камен Ситнилски. Снимка: Булфото

Етичната комисия към ВСС ще внесе предложения за налагане на дисциплинарни наказания за Камен Ситнилски - член на ВСС, Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас и Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково. Това съобщи на брифинг нейният председател Ясен Тодоров.

На извънредно заседание на комисията по етика към ВСС беше обсъден казусът с изтеклите анонимни СРС-та по повод избора на членове на ВСС от прокурорската квота.

Ако бъде намерена вина за Камен Ситнилски и след заседанието на Етичната комисия, той може да бъде уволнен, защото това е единственото наказание, което Законът за съдебната власт предвижда като санкция за член на ВСС, съобщава БНР.

Направихме всичко възможно да се запознаем с допълнителни материали, които да ни дадат по-ясна представа. След по-дълго обсъждане комисията стигна до единодушен извод и взе решение, че са налице достатъчно данни за извършени нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати от част от участниците в изнесените записи. Процедурата е да се дадат предложения от една пета от членовете на ВСС за дисциплинарни наказания. Това най-вероятно ще стане другата седмица, обясни Тодоров.

Научих, че е входирано искане от главния прокурор за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, което най-вероятно ще се гледа на заседанието на ВСС утре, заяви председателят на Етичната комисия към ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови