Защо няма да угася лампите довечера

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2015 в 18:18 38779 25

Защо няма да угася лампите довечера

И днес, за девета поредна година всички сме приканени да отбележим “Часът на Земята” като изгасим лампите в къщите си за един час и така не само спестим енергия, но и покажем съпричастност към съдбата на Земята, солидарност към зелената идея, устойчивото развитие и пр. клишета.

Аз няма да го направя.

Има ли полза за енергопроизводството

Идеята на инициативата “Часът на Земята” е да си загасим лампите и електроуредите за един час, че да спестим ток и така да се замърсява по-малко нашата изстрадала планета.

Електропроизводствената и електропреносната мрежа са изключително сложни системи. Те са проектирани така, че винаги да са под напрежение. Електричеството не може да го складира, за да се ползва по-късно.

Електроцентралите ще произвеждат ток независимо дали хората ще си загасят лампите. Те не са като ключът на лампата вкъщи, която ни призовават да изключим в 20:30.

Включването в националната енергопреносна мрежа и извеждането от мрежата на електроцентралите е сложна операция, която се планира с месеци и става бавно. Тези мощности ще продължават да произвеждат електричество, независимо дали всички ще си изгасят лампите.

Електрическата мощност трябва да бъде консумирана или разсеяна, след като вече е произведена. А като се появи излишък, енергопреносната мрежа го компенсира като включва допълнителни товари.

Просто това не е начинът да помогнем на природата.

Символът

Да се абстрахираме от хипотетичните ползи и реалните вреди от "Часът на Земята". Да речем, че изгасването на лампите е символ.

Това да управляват огъня (светлината) е била първата победа в очовечаването на нашите прадеди. А електричеството направи възможна индустриалната революция. Да разполагаш с достъпно, изкуствено осветление е символ на напредъка на човешката цивилизация.

Аз не желая да се връщам нито в пещерите, нито в Средновековието за да чета на свещи. И то точно през 2015, обявена от ЮНЕСКО за Година на светлината.

А призивите и дебатите, които водят някои "зелени" за връщане към "естествения" начин на живот приемам като чисто лицемерие, особено водени през смартфоните им. Да, хубаво е край огъня на плажа на Карадере, но само през отпуската.

Още четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2015 в 21:36

Всъщност подобни статийки и подобни мъдреци, на които се дава място да изливат навсякъде духовните си не-отпадъци, ме карат с още по-голямо удоволствие да гледам филми-катастрофи и всякакви антиутопии.
Политкоректността изисква - в тези филми точно мърлювците да ги нагазва годзилата първи по ред, но не е задължително, все пак и за другите ще има време.
Айде са здраве - да си ползвате крушките и плазмите на макс, дорде е време.
Чернобил не прощава - казваха едно време.

03.04 2015 в 21:01

А има ли ДЕНбез да ходим в мола?

30.03 2015 в 12:13

Скъпи/а brake, не искам да отнемам възможността на Ваня Милева да ти отговори, но специално аз бих те посъветвал да си завреш мнението ти знаеш къде. Може би не главата на Ваня се намира там, а твоята.

30.03 2015 в 00:26

Пичове май никой не знае какво е енергетика. Да ви осветля ...

един ВЕЦ се спира пуска за 10-15 минути.
един ТЕЦ се спира пуска за 8 часа, ако се спре по бързо става кино огъва се вала на генератора (след това става неизползваем) а ако не дай си боже някой пробва експерименти може и да излезе на разходка чупейки всичко по пътя си.

Та после обяснявайте как обратната връзка и т.н.
а като има излишък на енергия се ползва ПАВЕЦ - ЧАИРА консумира ток и качва вода в горния басейн която се ползва после за да произвежда електричество

29.03 2015 в 12:04

То така или иначе ни правят през седмица часът на земята като ни спира тока и когато дойде време за сметката е часът на банкрута.

29.03 2015 в 10:09

Хубава статия,ако нямаше пунктуационни грешки и тавтологии щеше даже да е интересна.

29.03 2015 в 01:11

Който е загрижен за 'Земята', пести енергия всеки ден, а не веднъж в годината за 1 час. Щом се налага подобна инициатива,значи няма достатъчно загрижени хора и няма смисъл лицемерно да гасят тока за 1 час всяка година.

29.03 2015 в 00:20

С годините възгледите на хората може и да се променят. И ако преди години бях абсолютно за подобна инициатива, то днес тя не ме вълнува особено. Просто защото аз няма какво да променя съществено във възгледите си по отношение на околната среда. Вкъщи съм с енергоспестяващи уреди, крушките са ми лед, освен все още не изгорелите енергоспестяващи с живак. В планината боклука си го прибирам в раницата. Използвам кошчетата на улицата, за да си изхвърля боклука а не свободните пространства. И т.н. и т.н. Така че господа критици, по-леко с критиката по отношение на автора.
Ако си съвестен, ще пазиш през целия си живот, а не само в деня на земята.

28.03 2015 в 23:25

Скъпа Ваня, единственото хубаво нещо в тази статия е, че имаш мнение. Оттук нататък ще е добре да си извадиш главата от задника, ако разбира се съзнателно не си избрала да бъдеш един от тези безкрайно скучни индивиди, които автоматично бълват отрицания за каквото им падне. Девизът на тази кампания е "Използвай своята енергия", и ако не можеш да разбереш посланието, прояви благоразумието да не го показваш публично. Ако мога да цитирам Барак Обама: "Ние сме първото поколение, което изпитва последствията от промените в климата, и последното, което може да предприеме нещо, за да ги овладее." Разбира се, на теб може да ти е все тая какво ще се случи след 50 години, но слава богу, има хора, които не мислят като теб.

28.03 2015 в 22:30

Естествено, че изгасването на осветлението е символичен акт. Явно мацката скоро не е седяла около огън, щом може да сравнява огъня с ел. крушка в апартамента си...
"Аргументите" на авторката издават едно доста елементарно мислене на човек със съвсем скромни интелектуални възможности, но живеем в свободна държава. Всеки има право да е тъпанар...