Учени забавиха скоростта на светлината за постоянно

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2015 в 18:47 4083 2

Смята се, че светлината не се променя, тя е абсолютна. Във вакуум е равна винаги  на 299 792 458 м/с. Светлината се разпространява по-бавно във вода или стъкло, но отново се ускорява, когато премине в по-рядка среда или вакуум. 

Учени от два университета в Шотландия - от Глазгоу и университета Хериот-Уат в Единбург са успели да забавят преминаваща през вакуум светлина. Новото изследване показва, че забавените фотони могат да запазят своята по-ниска скорост, пише Би Би Си.

Преди две години и половина изследователите си поставили за цел да открият дали могат да забавят поне с малко скоростта на светлината и тя да продължи да се движи по-бавно.

В лаборатория на университета в Глазгоу Жаклин Ромеро, Даниел Джовани и техни колеги изградили нещо като писта за фотони. Пускали двойки фотони "да се състезават", като единият бил с нормална скорост, а друг бил пуснат чрез специална маска - контролирано от компютър устройство от течен кристал. То променяло пространствената структура на светлина и скоростта на фотоните, които за изненада на учените продължили да се движат със скорост, по-ниска от скоростта на светлината, дори когато са върнати във вакуум.

Те изоставали от непромените фотони на около 20 дължини на светлинната вълна - около 11 милионни от метъра.

Новия подход работи при преминаване на фотоните както през въздух, така и през вакуум. Учените се надяват, че е подходящ и за други видове вълни.

"Ние вярваме, че ефектът може да се прилага за всяка теория на вълните. По подобен начин може да се забави, например, скоростта на разпространение на звуковите вълни" - казаха изследователите.

Експериментът вероятно ще промени отношението на съвременната наука за светлината. Резултатите са публикувани в списание Science Express.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2015 в 22:44

Izostavaneto e prenebrejimo malko za da se smqta za postijenie.

24.01 2015 в 22:26

ТАКА ДЕ, ТУЙ БЕЗСПОРНО Е ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ! Ако и да не разбирам точно какво е и КАК е станало, но аз не съм и всезнайко, но пък според Ердоган - исляма, ислямската, така, наука, теория в смисъл - практика има с какво да се похвали в тез наситени с наука дни!
Един...брей! (страховита история! започвам наново!) Един мюезин или имам, точно не помня, Ердоган знае, между Акдамар и Диарбекир в този район някъде, така, значи го отпрал заднешката на един виторог овен, че му изправил рогата като на антилопа! !
Ха сега да ви питам, неверници, може ли големия андронен колайдер, да стори такова чудо? Аллахуакбар!
 
X