„Божествената частица“ все пак съществува

Виктория Викторова 02 юли 2012 в 20:37 9485 3

Един от възможните начини за изобразяване на Хигс бозон при удар между два протона. Частицата се вижда под формата на линиите, изстрелващи се от сблъсъка.
Един от възможните начини за изобразяване на Хигс бозон при удар между два протона. Частицата се вижда под формата на линиите, изстрелващи се от сблъсъка.
Мистериозната частица Хигс бозон, позната като „божествената частица“, все пак съществува и се очаква учените от ЦЕРН да потвърдят откритието си в сряда. Начело на пресконференцията ще бъде самият Питър Хигс, на когото е кръстен превърналият се в почти митичен елемент, съобщава „Дейли мейл“. Досега частицата беше считана като хипотетична, без да се намерят категорични доказателства за съществуването й, но по време на анализите на данните от Големия адронен колайдер станало ясно, че с „99.99% сигурност“ тя съществува. Това ще заявят в сряда петимата учени, занимаващи се най-отблизо с изследването, твърди „Дейли мейл“. Откриването на Хигс бозона ще потвърди т. нар. „Стандартен модел“ - теория, обясняваща как е построена Вселената – и може да отвори вратите към потвърждаването на други части от физиката като суперчастиците или тъмната материя. Информацията ще помогне на учените да добият по-добра представа за Вселената и как галактиките се държат една за друга. Физиците са предположили за пръв път съществуването на атомната частица Хигс бозон преди 48 години. Според експертите работата на Хигс бозон е да дава на частиците, съставляващи атома, тяхната маса. Без тази маса частиците ще препускат из космоса със скоростта на светлината, без да успеят да се захванат една за друга и съответно – без да могат да образуват атоми и всичко във Вселената – от планетите до хората. Интересен факт около станалата известна като „божествена частица“ е, че нейният откривател Питър Хигс е атеист и много се възмущава от прозвището, което й е дадено. Въпросното наименование идва от книгата на Леон Ледерман „Божествената частица: Ако Вселената е отговорът, какъв е въпросът?“. Тънкостта обаче е в това, че Ледерман е искал да я нарече „Проклетата от Господ частица“ заради нейнната способност да се изплъзва и да не бъде забелязана, но издателите не му позволили да я кръсти по този начин.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!