Топенето на антарктическите ледове се ускорява

OFFNews Последна промяна на 28 март 2015 в 15:57 4504 6

Топенето на антарктическите ледове се ускорява

Топенето на антарктическите ледове се ускорява. Американско изследване показва, че дебелината на ледения шелф около Антарктида, който служи като буфер срещу сриването на перманентните ледници, покриващи континента, се е свила с 20 процента на някои места през последните две десетилетия и този процес се ускорява, съобщава BBC.

Изводът е направен след анализ на спътникови данни, получени от Европейската космическа агенция в периода 1994-2012 година. Те показват как ледовете в Антарктика реагират на климатичните промени.

Леденият шелф има средна дебелина от 400 до 500 метра и се разпростира на стотици километри край бреговете на Антарктика.

Ако стане прекалено тънък, повечето от ледниците на континента, които той задържа, могат да се приплъзнат в океана в бъдеще.

Подобно явление ще доведе до рязко покачване на нивото на океаните и би ускорило тяхното топене. Тоталният обем на плаващите ледени маси в Антарктика е претърпял незначителни промени в периода 1994-2003 година. Но след тази дата, стопяването им бързо бележи ръст. В западната част на Антарктика, леденият шелф е намалявал през целия период на изследването, със забележим ръст през последното десетилетие.

Образуването на нови ледове в периода 1994-2003 година в източната част на Антарктика е спряло след 2003-а, като на някои места дебелината им се е смалила с 18 на сто спрямо 1994 година.

"Подобна загуба на маса за период само от 18 години бележи значима промяна", коментира Фернандо Паоло, глациолог от института "Скрипс" в Сан Диего, Калифорния, един от авторите на проучването. Ако сегашният ритъм на топене се запази, леденият шелф може да загуби половината от обема си в следващите 200 години, твърди ученият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2015 в 14:57

Не е крив Пейчо.Някой задава ли си въпроса къде,аджеба,отива тая вода от стопените ледове.20% от Антарктика,20% от Гренландия и още толкова от Арктика.Това са много проценти,а нивото на Черно море при Варна не помръдва с милиметър.Къде отива тая вода?Може би атмосферата-напоследък много вали(дъжд,сняг и т.н.)ама синоптиците казват,че няма нищо необичайно в атмосферните проявления.Някога така ни говореха за "озоновата дупка" над Чили и Антарктида,пък после тя се затвори и мисля,че това не стана заради ограничаването на фреоните.Та така,че май Пейчо е прав.Има група хора които всячески се мъчат да изглеждат загрижени и по-умни от другите,но за щастие природата ги опровергава непрекъснато.Е,все пак,те прилапват много пари от балъците които вярват.При нашите пишман-еколози се наблюдават същите тенденции,само че,тук те пречат много успешно на развитието на инфраструктурата с измислени проблеми и катастрофични сценарии.Ха със здраве и не вярвайте много,много....

29.03 2015 в 09:34

Ех, Пейчо, тъп си като задник... И лошото е че България е пълна с малоумници като тебе. Затова сте и на този хал.

28.03 2015 в 21:08

Малоумиците сте вие да вярвате на тез мошенници.
Карат ви да плащатв данък "въздух".
Тези от тези "въглеродни емисии" мошенници като Ал Гор направиха милиарди - а вие продълцавайте дс им позволявате да ви доят.

28.03 2015 в 19:08

Чичо Пейо бре, чети!
"Изводът е направен след анализ на спътникови данни, получени от Европейската космическа агенция в периода 1994-2012 година." и т.н.
Няколко лета и зими са минали за този период...

28.03 2015 в 18:50

Чичо Пейо, ти си малоумник.

28.03 2015 в 17:16

Сега там е лято.
Защо не идат да мерят през зимата.
Амсн от ляви манипулатори