Топенето на антарктическите ледове се ускорява

OFFNews 28 март 2015 в 15:57 5289 6

Топенето на антарктическите ледове се ускорява

Топенето на антарктическите ледове се ускорява. Американско изследване показва, че дебелината на ледения шелф около Антарктида, който служи като буфер срещу сриването на перманентните ледници, покриващи континента, се е свила с 20 процента на някои места през последните две десетилетия и този процес се ускорява, съобщава BBC.

Изводът е направен след анализ на спътникови данни, получени от Европейската космическа агенция в периода 1994-2012 година. Те показват как ледовете в Антарктика реагират на климатичните промени.

Леденият шелф има средна дебелина от 400 до 500 метра и се разпростира на стотици километри край бреговете на Антарктика.

Ако стане прекалено тънък, повечето от ледниците на континента, които той задържа, могат да се приплъзнат в океана в бъдеще.

Подобно явление ще доведе до рязко покачване на нивото на океаните и би ускорило тяхното топене. Тоталният обем на плаващите ледени маси в Антарктика е претърпял незначителни промени в периода 1994-2003 година. Но след тази дата, стопяването им бързо бележи ръст. В западната част на Антарктика, леденият шелф е намалявал през целия период на изследването, със забележим ръст през последното десетилетие.

Образуването на нови ледове в периода 1994-2003 година в източната част на Антарктика е спряло след 2003-а, като на някои места дебелината им се е смалила с 18 на сто спрямо 1994 година.

"Подобна загуба на маса за период само от 18 години бележи значима промяна", коментира Фернандо Паоло, глациолог от института "Скрипс" в Сан Диего, Калифорния, един от авторите на проучването. Ако сегашният ритъм на топене се запази, леденият шелф може да загуби половината от обема си в следващите 200 години, твърди ученият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови