Стивън Хокинг става на 75 години (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 януари 2017 в 17:33 5006 1

На 8 януари 1942 година, точно 300 години след смърта на Галилео Галилей в Оксфорд, Англия се ражда Стивън Уилям Хокинг.

Въпреки, че къщата на родителите му се намира в Северен Лондон, той е роден в Оксфорд, защото градът се е смятал за по-безопасен по време на Втората световна война. Като студент Стивън изявява желание да учи математика, но тъй като тя не се е изучавала в неговия колеж, той записва да учи физика, след това отива в Кейбридж да учи космология, съобщава Наука OFFNews.

Стивън Хокинг работи по основните закони, движещи Вселената. Заедно с Роджър Пенроуз той показва, че времето и пространството, събрани в едно от Общата теория на относителността (ОТО) на Айнщайн, имат начало в Големия взрив и край в черните дупки. Този резултат показва необходимостта от обединение на ОТО и квантовата теория. Едно от следствията на едно такова обединение е откритието на Хокинг, че черните дупки не би трябвало да са съвсем черни, а да излъчват определен вид лъчение докато изчерпят енергията си и изчезнат. Това явление е кръстено по-късно на негово име – лъчение на Хокинг. Друго негово откритие е, че Вселената няма граници, но има краен размер във време-пространството.

Професор Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) малко след като навършва 21-годишна възраст. Болеста бързо го приковава на инвалидна количка и от 1985 година той използва специален апарат, който се усъвършенства все повече, за да може да общува с околните. Лекарите му предричат кратък живот, но сега той е най-дълго живелият човек с такава болест.

До 2009 година Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, длъжност заемана в началото от Исак Нютон.

Има няколко издадени научно-популярни книги, най-известната от които е „Кратка история на времето“. Участва в няколко филма и дори в сериали. В „Стар Трек: Следващото поколение“ и „Теория на големия взрив“ играе самия себе си.

Професор Хокинг е изключително популярна публична личност, като това помага да се популяризират и редица научни идеи.

Честит Рожден Ден!

Още четете в Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови