Русия иска да строи самостоятелна орбитална станция

OFFNews 17 ноември 2014 в 16:07 11043 5

Руската космическа станция

Снимка RIA Novosti / Sergey Pyatakov

Руската космическа станция "Мир".

Руската космическа агенция обмисля построяването на самостоятелна орбитална станция през 2017 г., съобщи "Russia Today".

Това би означавало, че Москва може да прекрати участието си в Международната космическа станция (МКС) след 2020 г., когато задълженията й по проекта приключват.

Според вестник "Комерсант" програмата за космическо изследване за периода до 2050 г. изисква построяването на нова научна космическа станция стъпка по стъпка.

Разликата между сегашната МКС и новата руска станция ще е в изключително високата орбитална височина с наклон от 64,8 градуса, която тя ще поддържа. Така ще стане възможно от борда на станцията да се наблюдава до 90% от руската територия.

МКС, която е с орбитален наклон от 51,6 градуса, позволява наблюдаването на едва 5% от Русия.

Освен това новата станция ще е по-добре позиционирана за ръчно пилотирани полети, идващи от строящия се в момента "Източен" космодрум, който ще пусне първия си полет към края на 2015 г. Използването на съветския космодрум "Байконур" в Казахстан ще продължи.

В първите 5 години от експлоатацията е възможно в орбита да бъдат сглобявани и тествани модули за лунната програма на Русия, след което от тази платформа те да бъдат изпращани към Луната.

Кремъл няма орбитална станция от 2001г., когато с контролирано спускане съветската станция "Мир" бе потопена в Тихия океан. Обяснението тогава бяха високите разходи - около 200 милиона долара годишно, и технологичното й износване (тя бе използвана от 1986 г.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!