Quantcast

Празнуваме Нютонмас - денят на великия Исак Нютон

ОFFNews Последна промяна на 25 декември 2014 в 07:00 11866 4

Освен Рождество Христово на 25 декември се празнува още едно рождение - на бащата на съвременната наука сър Исак Нютон. Денят му е наречен Нютонмас ("Newtonmas") по подобие на английското "Christmas" (Рождество Христово).

Сър Исак Нютон е физик, математик и философ и един от най-влиятелните учени в историята на човечеството. Неговата "Математически начала на натурофилософията", публикувана през 1687, се смята за най-влиятелната книга в историята на науката, тя полага основите на класическата механика. В нея Нютон описва всемирното привличане и трите закони за движение, които доминират като научен възглед за физическата вселена за следващите три столетия.

"25 декември е рожденият ден на един от най-великите мъже, ходил някога на земята. Неговите постижения може с пълна сила да се празнуват навсякъде, където неговите закони важат. А това означава, от единия край на Вселената до другия. Happy Newton Day!", казва видният английски биолог Ричард Докинс.

В началото на 80-те години на миналия век американският писател Майкъл Марота започва да изпраща в края на декември поздравителни Нютонмас-картички, а освен това прави и радиопредаване по темата през 1982 година, което започва с думите на Александър Поуп:

"Природата и природните закони лежаха скрити в нощта;

Бог каза: Нека бъде Нютон и блесна светлина..."

С думите си, препращащи към началото на първата книга в Светото Писание Битие, Александър Поуп вероятно намеква и за фундаменталния принос на Нютон и в областта на науката за светлината - оптиката.

Нютон, макар и Създател на класическата механика, е само просто човек, а не някакъв фантастичен герой.

Айнщайновата теория на относителността не зачерква Нютоновата механика. Добрите теории не умират. Когато се появи нова теория, тя не отхвърля старата, ако е проверена от опита, а я вгражда в себе си като частен случай. Иначе физиката не би била наука, а мода, в която днес се отрича това, което се е твърдяло вчера, а утре това, което се е твърдяло днес. Затова Теорията на относителността, въпреки революционните си идеи, е продължение на класическата механика. Теорията на относителността е обобщение и уточнение на Нютоновата механика, която е граничен случай на първата и си остава вярна с достатъчна точност за много от случаите. Теорията на относителността съдържа в себе си резултатите и законите на Нютон, но теорията на Айнщайн е излишно усложнение за повечето задачи от практиката ни. За скоростите на движението на небесните тела, на самолети и ракети, класическата Нютонова механика дава удовлетворяващи науката резултати и тези явления продължават да се разглеждат по класическите закони на Нютон.

Как се празнува Нютонмас

Естествено, коледната елха се заменя с ябълково дърво, което се украсява с ... ами ябълки, разбира се. Те се закрепват не особено здраво, така че от време на време да падат. 

  • Обсъждат се на маса фундаментални проблеми на съвременната и класическа физика.
  • Пускат се някои нежелани подаръци от върха на висока сграда, за да се провери теорията за гравитацията.
  • Не лоша идея е да се раздават ябълки или поне някой Apple таблет или смартфон.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.12 2014 в 12:07

Не че нещо, ама в подобна тема някой твой съмишленик обеща да разкаже за вълновата оптика през средновековието, като пример за нищожеството на Ломоносов, пък не разказа.

Ти същия дребен лъжец ли си? Или нормално дрънкало в интернета? Казват му трол.

25.12 2014 в 11:38

Я разкажи по-подробно за паркетничеството на Ломоносов.
Като как и от къде той не е измислил, какво е откраднал, какво се е случило по негово време.
За Нютон сме чували и от други места, но никога в сравнение с Ломоносов. Защо ли.

Ти лично, си същия измамник като министърчето, и нямаш ядове да получиш лично удовлетворение, в лична среща, ако се чувстваш обиден от моето определение за себе си. Понеже тия двамата са работили в различни времена, и по различни въпроси.
Което ти явно и не подозираш:))

25.12 2014 в 10:49

Разликата между "паркетен учен" като Ломоносов и истински велик учен:
"Сър Исак Нютон е физик, математик и философ и един от най-влиятелните учени в историята на човечеството. Неговата
"Математически начала на натурофилософията", публикувана през 1687, се смята за най-влиятелната книга в историята на науката, тя полага основите на класическата механика. В нея Нютон описва всемирното привличане и трите закони за движение, които доминират като научен възглед за физическата вселена за следващите три столетия."
Честин Нютонмас на всички!

25.12 2014 в 09:06

Това па еврейче кво е? На майчиния си език е Айзък.
Министърът на убразуванието одобрил ли го е?
Да не се окаже че и той не е направил нищо.
Аз не съм чувал да е социолог от комунистите - значи не ми се струва достатъчно разчупен и професуващ.

Лустрация на нютончето!!!