Николай Овчаров: Вероизповеданията ще станат най-крупните собственици в България

Марина Юнакова 04 март 2014 в 15:02 3180 0

Николай Овчаров. Снимка: БГНЕС

Религиозните общности са на път да станат най-крупните собственици на имоти в България, ако парламентът не преразгледа Закона за вероизповеданията. Това заяви днес археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция за съдбата на кърджалийския музей.

Професор Овчаров заяви, че много често документите, върху които се базират исканията за собственост от страна на религиозните общности, не са от най-коректните. Такъв, според него, е и случаят със сградата на музея в Кърджали, към която Главното мюфтийство неотдавна отправи претенции. Археологът обясни, че държавата е финансирала строежа на музея, въпреки че земята принадлежи на религиозната общност. Според него исканията за реституцията са свързани с пари, тъй като съответната институция-собственик може да поиска наем за помещаването на експонатите в сградата.

По думите му причината за неуредиците със религиозните имоти е Законът за вероизповеданията, който той определи като необмислен и призова за незабавното му преразглеждане. "Това са неща, които не трябва да бъдат пропускани от страна на държавата, защото държавата е вкарала в тези имоти милиони средства, тя ги охранява, съхранява и в никакъв случай тези имоти не трябва да бъдат раздавани по такъв елементарен начин, особено когато става дума за паметници с културно-историческо значение", заяви проф. Николай Овчаров.

Професор Овчаров подчерта, че искания за реституция има не само от мюфтийството, но и от страна на Българската православна църква като даде за пример казуса с Боянската църква и църквите в Арбанаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови