Ексклузивно Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, предложи Камала Харис да заеме мястото му (обновява се)

Главното мюфтийство поиска Историческия музей в Кърджали

OFFNews 19 декември 2013 в 10:33 4672 5

Регионален исторически музей. Снимка: Wikipedia
Регионален исторически музей. Снимка: Wikipedia

 

Главното мюфтийство поиска сградата на Историческия музей в Кърджали.

Вчера в Окръжния съд Кърджали стартира дело по искане на мюсюлманското изповедание, в което ответник е държавата, представлявана от Областната администрация, съобщава БНР.

Претенциите на мюсюлманите са на база нотариален акт от началото на миналия век за част от парцела, върху който е построена сградата на музея. Нивата от близо 18 декара е била продадена на мюсюлманската общност от местен жител. Според адвокатите на мюфтийството там е трябвало да бъде мюсюлманско духовно училище, а строежът на сградата е започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма.

На вчерашното съдебно заседание е представен само нотариален акт за нива от 11 декара. От мюфтийството поискаха да бъдат разпитани очевидци на строителството, но проблемът е, че оттогава са минали 90 години и най-вероятно вече няма живи свидетели. Според областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната мюсюлманска общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Спорните сграда и парцел са одържавени през 1950 година, а от началото на 70-те години в тях е настанен Историческият музей.

Съдът назначи експертиза и насрочи следващото заседание на 25 февруари.

Това е второто дело за музея в Кърджали. На предишното съдът определи претенциите на мюсюлманската общност като несъстоятелни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС