Главното мюфтийство поиска Историческия музей в Кърджали

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2013 в 10:33 4129 5

Регионален исторически музей. Снимка: Wikipedia
Регионален исторически музей. Снимка: Wikipedia

 

Главното мюфтийство поиска сградата на Историческия музей в Кърджали.

Вчера в Окръжния съд Кърджали стартира дело по искане на мюсюлманското изповедание, в което ответник е държавата, представлявана от Областната администрация, съобщава БНР.

Претенциите на мюсюлманите са на база нотариален акт от началото на миналия век за част от парцела, върху който е построена сградата на музея. Нивата от близо 18 декара е била продадена на мюсюлманската общност от местен жител. Според адвокатите на мюфтийството там е трябвало да бъде мюсюлманско духовно училище, а строежът на сградата е започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма.

На вчерашното съдебно заседание е представен само нотариален акт за нива от 11 декара. От мюфтийството поискаха да бъдат разпитани очевидци на строителството, но проблемът е, че оттогава са минали 90 години и най-вероятно вече няма живи свидетели. Според областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната мюсюлманска общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Спорните сграда и парцел са одържавени през 1950 година, а от началото на 70-те години в тях е настанен Историческият музей.

Съдът назначи експертиза и насрочи следващото заседание на 25 февруари.

Това е второто дело за музея в Кърджали. На предишното съдът определи претенциите на мюсюлманската общност като несъстоятелни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 11:34

А главното мюфтийство що не се закрие/разпусне принудително, че нещо много алчни станаха!?

19.12 2013 в 11:26

.. или искат да използват докато ДПС са на власт, че следващия път вече... несигурни са вече времената за управляващата от 23 години насам върхушка.....

Българи, ГЛАСУВАЙТЕ!!! Дори и само за това да разводните циганския и турски вот! Събудете се.

19.12 2013 в 11:23

КОлко пъти може да се води дело за едно и също нещо?!?

19.12 2013 в 10:45

Продължават да ни хвърлят димки, докато си договарят големите далавери. Бугарина най го е страх от радиация и гейове, на трето може да дойде "турското робство". Средния идиот не може да си плати данъците и осигуровките, но е пръв да даде бюлетина за Болен Сидеров да си вее гащите из Куба.

19.12 2013 в 10:40

То по документи от преди 150 години цяла България е собственост на мюфтийството ... Браво Волене! На теб разчитаме да циганизираш и ислямизираш България! Гарантирано от златния пръст на Волен и Атака! В коалиция с ДПС и БСП! Комунистите обесиха Левски отново!