Изложба в Ботаническата градина при БАН от 31 януари

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 януари 2015 в 11:54 4452 0

Азалии

Снимка Ботаническа градина - БАН

В Ботаническата градина е сезонът на азалиите.

Ботаническата градина при БАН кани всички на изложба "Семейство Пиренови" от 31 януари до 8 февруари.

Сега, в средата на зимата, е сезонът на азалиите, в момента цъфтят над 30 сорта, а част от тези растения някога са украсявали царския дворец.

Този празник на сетивата ще бъде достъпен всеки ден от 10 до 16 часа.

Семейството "Пиренови" е огромно - общият брой родове в него е повече от 120, а броят на видовете надхвърля 4 000. Растения от това семейство са пръснати по целия свят и освен азалиите, в него са и боровинките, рододендроните, пирените и др.

Цъфтят и други красиви и екзотични растения от колекцията на Ботаническата градина - камелиите, а след тях започват да отварят цветове и орхидеи, стрелиции, антуриуми, бугенвилии, новозеландско коледно дърво, кенгурова лапичка и много други гости от тропическите ширини. 

Ботаническата градина е в състава на БАН от 1947 г. Тя наследява основаната преди повече от 100 г. Царска ботаническа градина. Колекциите ѝ днес наброяват около 4000 вида висши растения, което е над 1% от разнообразието им в света. Колекциите ѝ от тропически и субтропически растения са най-богати на Балканския полуостров.

Ботаническата градина се намира в подножието на Витоша, до околовръстния път, достъпна и с градски транспорт - автобуси 111, 64.

На тази изложба може не само да се наслаждавате на цветното великолепие, но и да се консултирате със специалисти за отглеждането и лечението на цветята.

Любителите-цветари могат да си изберат от 500 вида растения, които да закупят за дома и офиса.

Още новини от областта на науката - в новия ни сайт Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови