Гравитационните вълни, обяснени с котки, лисици и gif-чета

Наука ОFFNews 13 февруари 2016 в 15:26 8625 2

Гравитационните вълни, обяснени с котки, лисици и gif-чета

Първото директно регистриране на гравитационни вълни от сливането на две черни дупки се обявено на 11 февруари, точно 100 години след предсказването им от Айнщайн. 

Съвременната физика борави със сложен математически апарат, а Общата теория на относителността, макар и създадена преди 100 години, е недостъпна за нивото на средния гимназист - тензори, вълнови уравнения и т.н.

Гравитационни вълни се излъчват от всички тела, които имат маса и се движат с променливо ускорение, пише Наука OFFNews. Две големи черни дупки по времето на сливането си са много подходящ за обект на наблюдение в търсене на ефектите на гравитационните вълни.

Гравитационната вълна "разклаща" физическото поле, огъва пространството и времето подобно вълните във водата. Но те са толкова слаби, че е почти невъзможно да се регистрират. Айнщайн ги прогнозира преди век в своята теория на гравитацията и там те са вълни в самата геометрия на пространството. 

И сега тяхното съществуване е официално доказано. 

Но нито едно голямо събитие, дори в науката, не може да мине без котки!

Една проста демонстрация на Общата теория на относителността.

Телата с огромни маси създават мощни гравитационни сили.

Загубата на енергия кара двойката да се сближава, да се върти все по-бързо и по-бързо, изкривявайки пространство-времето и пораждайки още по-мощни гравитационни вълни, докато най-накрая не се случи радикално преструктуриране на цялото гравитационно поле на двойката и двете черни дупки не се слеят в едно.

Това сливане ще бъде взрив с грандиозна мощност, но тази огромна енергия не е от светлина или частици материя, а деформация на пространството.

Трябва ни детектор, за да установим това, но може би в случая не е необходимо да е толкова прецизен...

Автор: Ивайло Миленков

И нека гравитационната сила бъде с теб!

Още четете на Наука OFFNews.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика