Революция във физиката: Потвърдиха теорията на Айнщайн за пространство-време (видео)

Наука ОFFNews 11 февруари 2016 в 18:25 12073 6

За първи път учените са наблюдавали вълни в тъканта на пространство-времето, наречени гравитационни вълни, стигнали до нас от катаклизъм в далечната Вселена.

Това потвърждава основното предсказание от 1915 година на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн и дава възможност на погледнем по нов начин към Вселената и далечния космос.

Това бе съобщено на пресконференция в четвъртък, 11 февруари в Националния пресклуб във Вашингтон. 

Откритите гравитационни вълни са били произведени по време на последната част от секундата от сливането на две черни дупки (29 и 36 пъти масата на Слънцето), събиращи се в една-единствена масивна въртяща се черна дупка, 62 пъти по-масивна от Слънцето. Тaкъв сблъсък на две черни дупки е бил прогнозиран, но никога не е бил наблюдаван досега.

Гравитационните вълни са били открити на 14 септември 2015 г. 09:51 UTC (11:51 бълг. време) от гравитационната обсерватория LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) - от датчиците, разположени в Ливингстън, Луизиана и Ханфорд, Вашингтон, САЩ. Анализирайки на моментите на пристигане на сигнала (детекторът в Ливингстън записва събитието седем милисекунди преди детектора в Ханфорд), учените предполагат, че източникът се намира в южното полукълбо.

Откритието, прието за публикуване в списание Physical Review Letters, е направено от колаборацията LIGO и колаборацията Virgo, използвайки данните от двата детектори на LIGO.

"Това откритие е началото на една нова ера: вълните на гравитационното поле в астрономията са вече реалност", заяви Габриела Гонсалес, говорител на колаборацията LIGO и професор по физика и астрономия в щатския Университет на Луизиана.

Гравитационните вълни

Гравитационните вълни са вълни в пространство-времето, които възникват когато масивни тела се ускоряват в пространството, например двойка неутронни звезди, бели джуджета или черни дупки обикалящи една около друга.

Алберт Айнщайн пръв прогнозира съществуването на тези вълни през 1916 г. въз основа на своята Обща теория на относителността. Но цял един век все още не бяха наблюдавани пряко.

Поради слабостта на гравитационното взаимодействие тези вълни е трудно да се регистрират, обаче, че въпреки липсата на преки наблюдения, има косвени доказателства за тяхното съществуване. 

Обсерватория LIGO

LIGO е бил предложен като средство за откриване на гравитационни вълни през 1980 г. от Райнер Вайс, професор по физика, от MIT; Кип Торн, Калтек и Ричар. Файнман професор по теоретична физика от Калифорнийския технологичен институт.

LIGO е система от два еднакви детектори прецизно конструирани да откриват невероятно малките колебания от преминаване на гравитационни вълни. Обсерваторията е замислена и построена от  изследователи на Масачузетския и Калифорнийския технологичен институт.

Двата детектора са разположени в Ливингстън, Луизиана и Ханфорд, Вашингтон. Проучването и анализа на данните от детекторите се извършва от международна група от учени.

Още информация:  Наука ОFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови