Quantcast

БГ учени показват как телефонът измества лекаря

OFFNews Последна промяна на 10 април 2014 в 13:04 1828 1

Как да следим здравословното си състояние чрез нашия смартфон – това ще покаже български специалист по технологии на бъдещето по време на Софийския фестивал на науката 8 - 11 май 2014г.

На 11 май от 16.30 часа на сцена „Арена“ (пред централния вход на Театър София) докторът по приложна биофизика Иван Димов от университета Станфод, САЩ ще разкаже за медицинските технологии на бъдещето. Зрителите на презентацията, която е със свободен достъп, ще разберат и как смартфонът може да замени медицинската апаратура и дистанционно да идентифицира болестни ДНК-маркери и да разчита физиологичното ни състояние. Презентацията е на тема „Завръщане в бъдещето“ и се осъществява в рамките на Софийския фестивал на науката в партньорството на Администрацията на президента на България.

Всички лектори в презентацията са лауреати на наградата „Джон Атанасов“. Призовете се връчва всяка година от държавния глава от 2013 г. насам. В рамките на „Завръщане в бъдещето“ д-р Петър Кормушев (Италиански институт по технологии, Италия) и д-р Кузман Ганчев (Google, САЩ) ще покажат как се „самообучават“ роботите. Разработки в компютърната лингвистика и нейното място в дигиталната революция ще представят д-р Преслав Наков (Qatar Foundation, Катар) и д-р Ивелина Стоянова (БАН).

На 8 май, отново в рамките на Софийския фестивал на науката, друг лауреат на президентската награда „Джон Атанасов“ – Светлин Наков, ще разкаже как младите програмисти могат да станат успешни предприемачи. Докторантът по информатика ще разкаже за опита си в лекцията „Професия програмист“, от 16.00 ч. на лятната сцена на Театър „София“, която също е с безплатен достъп.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2014 в 13:23

Айде бе "изключените", дока ша чакаме новината на деня? Ко я криете като девица сватбен чаршаф?

Цитат:
kurti
кака сашка на задна прашка

Дъщерното предприятие на американската компания „Хюлет- Пакард” в Русия призна своята вина по предявени от щатските власти обвинения в даване на подкупи на чиновници с цел спечелването на изгодни договори за доставка.
Това е вторият случай, след като вчера същото признание направиха и от филиала на американската компания в Полша. Разследване на данъчните и антикорупционни служби в САЩ са доказали подкупите, с окето е нарушено американското законодателство и на компанията вече е наложена глоба от 108 милиона долара.

Кой беше дЕректор на Централна и Източна Европа?
Кой искаше и натискаше да стаа прайм-министер?
Кой?

Ко ши стани сига с платформата гражданска за инициативи?Мъка. Мъка, ша съ скъсам от мъка, толкоа пиьенье ни моа поема да заглуша мъката.