Алън Тюринг за леопардовите петна

ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2015 в 15:19 6215 8

Снимка WWF

Как и защо се появяват петната и ивиците по кожите на някои животни? Това може да е на пръв поглед детски въпрос, но зад него се крие един удивителен по своята красота природен процес. 

Първият опит да се отговори е на Алън Тюринг, прародител на всички компютърни науки и пионер в областта на изкуствения интелект. На този изключителен учен е посветен филма "Игра на кодове", чиято премиера бе неотдавна.

Окраската често служи за маскировка и тъй като има определена роля за оцеляването на вида, тази информация се предава по наследство. Леопардовите петна, например, не са идентични за всеки екземпляр от този вид, но въпреки това са ясно различими от тигровите.

Всъщност, Тюринг не се е интересувал пряко от механизма, определящ окраската на животните, а по-скоро от законите на химичните и биопроцеси в  неравновесните системи.

Тюринг публикува изследванията си през 1952г., но първото експериментално потвърждение на идеите му става през 1998г. Следват серия от други доказателства и днес статията Тюринг вече се е превърнала в класика. На нея се позовават не само химици и физици, но и много биолози, които изучават подобни явления у живите същества и то не само процесите, водещи до появата на ивици или петна. 

Повече за модела на Тюринг в: Алън Тюринг за леопардовите петна и ивиците на зебрата

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2015 в 13:24

Разбира се, че няма значение дали е гей! Важното е научният принос. Не забравяйте кой разкодира ЕНИГМА и с какво допринесе това. А че след това неговите сънародници са го лекували срещу хомосексуалност от благодарност, само доказва, че идиоти от балкански тип има и на Острова. Нямам предвид форумният професор- той е рядко занавен екземпляр.

27.01 2015 в 04:27

Има ли значение дали е бил гей, или не, дали е бил руски шпионин, или не? Важното е, че Тюринг е бил голям учен!!!

26.01 2015 в 21:24

Цвъкайте минусчета колкото искате , обаче това е ИСТИНАТА: доказано ГЕЙ, вероятно РУСКИ ШПИОНИН.

Знам че не ви харесва, ма примирявайте се. Историята почива върху факти, не върху гьобелсовата пропаганда на Четвъртия хилядолетен Райх.

Омерзен съм.

26.01 2015 в 16:20

"Няма "съществена" информация, защото е само анонс."

С две думи - претоплена манджа. Да вдигнем брояча на вчерашната публикация, а и на самата "наука нюз".
Абе като само броячи и импресии са ви в чутурите, що не вземете да пуснете нещо от сорта на "Амеrican Exxxtasy - НЮЗ" или "Чук-чук OFF"?

26.01 2015 в 16:10

Няма "съществена" информация, защото е само анонс.

26.01 2015 в 15:59

Поредната ГЕЙ-ПРОПАГАНДА.

Въпросното лице е с типичен профил на РУСКИ АГЕНТ. Объркан сексуално-политически младеж от Оксбридж, попаднал случайно поради професията си по време на военния хаос на секретна длъжност, без необходимата пълна проверка, или с ходатайство, а може би и пробутан от самите руснаци, прононсиран хомосексуалист.

Според мен самите английски тайни служби са го ликвидирали, когато се е превърнал в риск за нациналната сигурност. Всъщност това може и да не е само предположение, защото във сериалът The Company май в лицето на хомосексуалният професор, който ръководи секцията за разчитане на германските кодовете се визира подобен персонаж.

Най-вероятно е бил любовник на Кеърнкрос и чрез него тайните са изтичали към КГБ. А после руснаците са му пробутали друг любовник, и са го държали в зависимост. Сега обаче английските тайни служби отвориха отново вратите за гейове, и пак ще бъдат пробити отвсякъде, образно и не дотам образно де. Когато руснаците отворят архивите си за този период, истината ще излезе наяве. А може и да не излезе. Ето отварям ви очите. Омерзен съм.

26.01 2015 в 15:43

Това не трябва ли да е в сайта ви за наука?

26.01 2015 в 15:37

Всъщност, в статията няма нищо съществено, освен граматични грешки...