Моят свят се разрушава

Емил Йотовски Последна промяна на 26 февруари 2019 в 11:57 18181 8

Принадлежа на предишното поколение. Обреченото да мрънка. Несъгласното. Ядосаното.

Яд ме е на Оскарите. Едно време, в моя свят, бяха критерий за качествено кино. Сега са някаква форма на политическо-идеологическа шитня. 

В моя свят Нобеловата награда за литература я печелеха Неруда, Хемингуей, Сартър. Преди няколко години Лю Сяобо (трябваше да му погледна името в Гугъл) я спечели защото е китайски дисидент.

В моя свят имаше уважение. Докторите не бяха мафиоти в бели престилки. Учителите не бяха онези, които търпят лигавщините на богатите дечица. Учените (доколкото можеха) се занимаваха с наука, а не с преписване. Дори политиците някак изглеждаха по-достойно.

Много съжалявам за музиката. Да, винаги е имало тъпа музика. И по времето на Моцарт също е имало тъпа музика, но тя е била тъпа. Презирана. В моя свят за да се занимаваш с музика, да правиш музика - трябваше да си музикант. Да можеш да свириш поне на един инструмент, да знаеш солфеж. Като ти кажат „бемол“ да не питаш „кво?“. В този свят е достатъчно да сричаш и да излизаш прилично на селфи и си готов творец.

В моя свят нямаше селфи. Имаше автопортрет. Хората не се снимаха по кенефите. Имаше такова нещо като художник. Това не е човек с лаптоп с инсталиран фотошоп, а такъв, който можеше да нарисува кон или куче от нищото. Представяте ли си?

В моя свят нямаше задръствания. Дори, когато е имало, се наричаха задръствания. Сега водещите по телевизиите съобщават за „тапи“.

В моя свят диалектното говорене не беше престижно. Грамотността се уважаваше. Старанието се уважаваше. Висшето образование беше висше. Сега е визше, више, вишу или vi6e. Сещате се.

Имаше изпити за кандидатстване във ВУЗ и представяте ли си? Повечето от кандидатите не влизаха в университетите.

Опашката за нови книги също беше от моя свят. Сега има опашки за айфон10 или 11. Не им следя развитието.

В моя свят нямаше бързи кредити за плащане на битови сметки.

В моя свят беше важно да си облечен чисто, сега е важно да си марков.

В моя свят имаше семейства. Имаше два пола. Имаше деца – момченца и момиченца.

В моя свят циганите работеха. Нямаше безработица.

Курвите бяха презирани. Престъпниците бяха по затворите.

В моя свят мъжете не си бръснеха краката, а жените не се помпаха със силикон.

В моя свят хората си говореха и имаха какво да си кажат.

В моя свят имаше логика. Сега живеем в тренд.

В моя свят също нямаше банани, портокали, ходене в чужбина, интернет (ужас), ЯМР, сателитна телевизия, мобилни телефони и още сто милиона неща. Но, все пак, оцелявахме.

Някой път ще ви разкажа за моя свят, стига да ви е интересно.

А до тогава np.
Zdr ko pr
I 4ao

П.С. Най-много се ядосвам, че предишното поколение възпита и отгледа този свят. Как можа?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

9

Hissarion

05.03 2019 в 10:58

Такъв монолог може да чуеш от всеки байчо в кварталната кръчма. Авторчето пак е попрекалил с ракийката предната вечер и е избил малко комплекси на клавиатурата.

2000

8

OFFRed

28.02 2019 в 10:46

ОнзиДето, вземи си куфарчето и заминавай. Точно за теб е написана статията.
Разпозна се и затова избесня? От кое село си бе пиле шарено? Кой стои тук и пише един метър коментар вместо да работи?

Надавям се държавата да се изчисти от такива като теб. Може би и за света сте вредни. Че и за себе си.

Мисля си покрай написаното, че наистина една шепа некадърници се опитват да дават мнение за всичко и дано статията достигне повече хора и се замислят в какво се превръщаме.2000

7

ОнзиДето

28.02 2019 в 03:20

Истината е, че всички цървули и комплексари като тебе въздишат по едно и също минало, което нито е било по добро, нито факта, че го правят ще им помогне на тях самите или на някой друг около тях. Точно обратното - насажда само злоба, нетърпимост към другите. Всички са селяни, само аз не. Точно заради такива като теб сме в положението, в което сме в момента и всички се държат по този начин един с друг всеки ден. Кажи ти какво си направил, тогава, сега , когато и да е, за да подобриш нещо около теб. Щото излезе голям музикант и киновед и въобще от всичко много разбираш. Като всички в Бг. А в действителност пълни мизерници, висящи на заплатка или като в твоя случай, писачи по някви сяйтове, дето кой знае, кой чете, докато шефчето им се подиграва в лицето, иначе циганите и гейовете им виновни. Затова всички качествени хора продължават да си вземат еднопосочния, заради цървули като теб, които им държат сметка, дали знаят кво е бемол и дали си бръснат краката.

2000

6

ОнзиДето

28.02 2019 в 02:36

По-бързо да изчезва тоя твой свят, че аман от болезнена посредственост и комплексарщина. Няма един ред в тази нещастна въздишка, от който да блика няква плитка тъпота.
Кога Оскарите са били критерий за качествено кино? В твоя свят на прекрасното минало, всяка година ги гледа по първа програма ли? "Шитня" Тва, че ти не си чувал за китайския дисидент означава автоматично в неинформираната ти глава, че не заслужава? Гугъл в твоя свят май пак нямаше? И разбира се всички учени, ама всички, преписват. Кои политици са изглеждали по-достойно, бе, душа? Пенчо Кубадински ли? Я вземи се информирай малко за всички гениални музиканти, не от нещастния ти приятелски кръг, които не са чували за солфеж. Е, някой сигурно ще са ти малко тъмни. Щото нали едно време само два пола и една раса. И циганите няма как да ги пропуснеш. Щото те са ти виновни, че си мега цървул. Курвите са вървежни откак съществува света точно за такива като теб. И преди и сега явно само си "оцелявал", а хората си живеят живота.

3000

5

д-р Тодор Толев

26.02 2019 в 20:10

Изключително съдържателно и силно послание!
Послание е - защото приканва да се огледаме (преди това -
погледнали в себе си) и непременно да опитаме да направим
нещо добро и полезно. Не за себе си, а за обществото.
Да, за обществото - повтарям с пълно съзнание колко смешно
звучи това днес. За жалост.
Антрополози и еволюционни биолози сочат, че човек има
вродено чувство за морал. Още петгодишните деца знаят кое е добро и кое е лошо. Поради това имаме право да заявим - това общество е лошо и вреди на човешкото развитие.
Вместо него трябва да възникне друго - по-справедливо,
честно и човеколюбиво общество.
Което обаче няма да се самосинтезира просто така, от празно пространство, а следва да е резултат от общи градивни усилия.
Към което този текст приканва.
Благодаря на автора!

21762

4

spirit оригиналът

26.02 2019 в 15:43

Прав е авторът,и няма нищо общо старостта или младостта,оня свят просто беше нормален.

2005

2

МАНГО

26.02 2019 в 12:43

Света се движи напред - миналото ми харесваше, защото бяхме млади.
Капитализма не е по-различна система от Комунизма.
Това в България НЕ Е Капитализъм - това е ОПГ Шайка. Или 3-5-8. Или с една дума - ДС. Днес по БСТ един политолог го каза много правилно - в БСП са наследниците на висшата номенклатура на БКП, а в ГЕРБ - наследниците на средната такава.
Нормално - в света на капитала има един бог - парите. И повечето /за съжаление/ са готови не само майка си, ами жената и децата си да продадат за пари. И като се замислиш за какво - за 2 кубика пръст. Само, че мнозина го разбират късно - и се разкайват, но вече нищо не могат да направят.

8011

1

kokoten

26.02 2019 в 12:07

Браво!!!И ме е яд,и ме е срам,че отгледахме тоя свят....