И въпреки че беше от ромски произход...

Калин Терзийски Последна промяна на 05 август 2015 в 21:10 296961 30

В един от най-четените вестници в България прочитам изречението „И въпреки, че детето е от ромски произход, очевидците са потресени от жестокостта (с която беше бито детето)“.

Е, какво да си говорим?!

Но сега ще ви кажа: Ако ще правим анализ на расистките ни нагласи – да започнем от себе си!

И ето – аз веднага проверявам себе си!

И какво откривам? Откривам, без никакво колебание и без особено учудване, у себе си следния феномен. Аз съм лекар и не се смущавам да извадя и своите срамни болести на светло. Аз съм скептик - и знам, че и аз ги имам. Та откривам у себе си следното: Чета ли за кражба, за изнасилване, за побой или за нещо друго ужасно– още преди да съм си наложил цензурата на доброто възпитание – тоест, в момента на неблагородната първа реакция (това, което на разговорен език неправилно се нарича „първосигнално“) аз си казвам: Охо, това не може да са били българи…това ще да са били цигани…ако са били цигани – ясна е работата!…и ако са били цигани – какво пък толкова? – те си се бият, убиват си се там…и така нататък – но те някак си са по-ниско качество хора, те не са точно хора като нас, нали така? И въобще - те са си виновни…абе – само да не е бял човек, да не е българин – а ако е циганин, какво пък сега – да мре!

Така си казва моето мръсно съзнание, преди да се е включила цензурата на възпитанието ми.

Ужасно – нали? Но, аз се чувствам длъжен да си призная това. Не смятам, че е грях! Просто така съм възпитан. Цялото общество ме е изграждало – с всичките си педагогически инструменти – като именно такъв прост и елементарен расист! Слава Богу – това е преди да се включи цензурата ми! Която аз наричам чисто и просто хуманна съвест.

И знам, че ако бъдат честни – ще си признаят същото повечето българи. Ако сложат ръка на сърце – но наистина честно – ще им се наложи да признаят, че първите мисли – преди да се е включила и при тях цензурата на доброто възпитание – когато видят или чуят нещо за насилие, за грабеж и убийство – са подобни на моите. Какво пък толкова – щом са цигани – то е ясно!

Хич не ни е жал за тях! И също така: „те по принцип са престъпници“. Сигурен съм, че не само в моята глава се раждат такива мисли.

Хубавото е, че моята цензура се включва почти веднага. На петата секунда - да речем. И моят цензор, който всъщност е моята съвест, казва така: хората не се делят на черни и бели, и дори само един циганин да не краде, а всички останали да крадат – ти нямаш право да казваш, че циганите са крадци! Нямаш право – заради тоя, единствения. Заради малцинството от един (благорадя ти Емерсън!)

Но явно цензурата на други пишещи братовчеди (като тези от вестника, който споменах в началото) не се включва толкова бързо. Или по-точно – толкова добре.

Те се опитват да бъдат цивилизовани и хуманни, но изпод недобре пуснатата бариера на съвестта им, на хуманността им - се промъкват точно тия мътни, мръсни и антихуманни нагласи, за които говорих.

Които – за съжаление – всички имаме.

И носим – дълбоко напластени в душите си.

И именно така се прокрадват недомислени, странно и стряскащо звучащи изречения, като „И въпреки, че детето беше от ромски произход, очевидците бяха потресени от жестокостта, с която то беше пребито“.

Но като се замисля… Това е всъщност – едно изречение, препълнено с тягостен, суров, ясно отразяващ душевната действителност на българите, реализъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2015 в 22:17

Поздравления,lamski-за изреченото с математическа точност.
Радвам се,че в България все още има мъже,които не са само Население!

06.08 2015 в 20:24

Ако някой е пропуснал най-вълнуващото четиво на годината, заредено с нескрит патриотизъм и прецизен обективизъм, нека да намери "Горди сме, че научихме света да хвърля бомби" от същия автор. Поклон пред неуморният труд на такива българолюбци.

06.08 2015 в 18:29

Рамазане, нещата стоят така: аз давам някакви факти, ти даваш някакви факти. Ти не даваш. Губиш и го знаеш. Не мога да те мисля повече.

Знаеш ли кое е жалкото? Такива като теб не са свършили едно дело за промяна на циганите. Нищо не си направил. Псуенето по форуми не променя нищо, освен да затвърждава мнения. Това води до разцепление на българите. Ти да не би да си по-българин от мен? Търсиш враг с партиен билет и не вдяваш, че това се иска от теб. Може би не директно, но си повлиян. Аз просто ти обяснявам каква е твоята роля в един процес на разпад на нацията.

Слушай батко си, защото съм минал по път, за който си гледал по някакви филми. Затова знам повече. Не е въпрос да се засягаш, а да помислиш върху това какво е нацията. И да бъдеш истински националист...

06.08 2015 в 15:56

copy/paste на No 20-Уточнител:
"има само един начин да спре деградацията. а първата стъпка от него е осъзнаването и признанието,че циганията не е расов феномен, а неизменна и значителна съставна на българската нац. "култура". както, впрочем, и на много други."

К.Терзийски: "Но сега ще ви кажа: Ако ще правим анализ на расистките ни нагласи – да започнем от себе си!"

Моите уважения и към двамата.Каквото и да добавя,ще бъде цигания!

06.08 2015 в 13:07

A "толерантността" на българина е точно такъв мит, какъвто са митовете за ума на българина, работливостта на българина, мъжествеността на българина и прочее патриотарски глупости.

06.08 2015 в 13:05

Хубав текст.
Само че няма връзка между откровено расисткото "„И въпреки, че детето е от ромски произход, очевидците са потресени от жестокостта..." и това човек да си помисли, че някакво престъпление вероятно е извършено от ром, понеже предишни такива престъпления са извършвани предимно от роми. Отговорността за престъпленията е лична и само изключително долен и гнусен расистки боклук може да си помисли, че всички роми носят колективна отговорност или че ромските даца могат да бъдат жестоко бити, а неромските - не.

06.08 2015 в 12:37

Самовлюбеното леке отново се мъчи.

06.08 2015 в 11:58

Много лицемерно писание, на уважавания от мен, Терзийски.
Не знам кой е вестникът, но е написал истината, каквато му е работата.
Като прочета за кола, ударила се в дърво на селски път и пострадали 8 пътници е ясно, че са цигани, нали?И не ми е мъчно, ама хич!
Аман от лицемери (толерасти)!

06.08 2015 в 11:52

70% от тежките и 85% от битовите престъпления са дело на циганите.
--
Пич, погледни данните на МВР за престъпленията разпределени по етнически произход. Съвсем различна е картинката. Това са обективни данни, а не усещания по нагласи. Длъжен съм да го напомням това, защото иначе е просто лъжа, която има за цел да настройва срещу циганите.

06.08 2015 в 10:56

Напоследък май доста се спекулира с думата расизъм.