Quantcast

Демокрация

Емил Йотовски Последна промяна на 10 август 2018 в 07:01 4418 3

Демокрация. На вид хубава дума. Никой нищо лошо не може да каже за нея. Дори напротив. Използват я като магия. Щом някой каже „демокрация“ и всички дружно млъкват и се съгласяват. Ето, и аз почти съм склонен да свия ушите при вида на тази дума, но въпреки всичко я ненавиждам. 

Ето за това:

Нека си представим една конкретна ситуация обслужена от демокрацията.

В операционната зала в еди коя си болница тече операция. Пациентът е под наркоза и с разрязан корем. Над него стоят двама хирурзи – оператор и асистент. До тях стои хирургичната сестра, а санитарката надзърта зад едно стъкло, защото и е интересно. Изведнъж се случва така, че операторът трябва да вземе сложно решение.

И тук идва демокрацията.

Операторът оставя скалпела и казва:

„Скъпи колеги, време е да вземем решение. Този пациент или ще живее или ще умре, и това зависи от вашето решение. Затова, моля гласувайте по съвест и по убеждения какво да направим (забележете, какво да направим, а не какво да направя)“.

Операционната сестра вади набързо приготвена урна от кутия за лекарства и референдума, най-силното оръжие на демокрацията, стартира.

В крайна сметка двамата хирурзи заедно със собствените си колебания са против, но санитарката е „за“. Защо – само тя си знае. Все пак всеки има право на избор и не трябва да му се търси сметка за това. След кратко колебание и сестрата гласува „за“. Може би защото си пие кафето заедно със санитарката, а може би и защото е бивша любовница на хирурга?

За да има изборно мнозинство започват да се викат лекарите от болницата да дадат своя глас. Обаче и тук се включва демократичен механизъм. Сестрата и санитарката протестират, че лекарите са предубедени защото са лекари. Имат професионални натрупвания. Трябват непредубедени и честни мнения. На хора, които нямат никакви обременявания в областта на медицината.

И ги намират в двора на болницата. Роми ядат салам и чакат да се роди чааве. Носят си и ракия и тъпан. След като от болницата ги молят да гласуват за техния проблем, ромите се съгласяват, но ако ги почерпят каквото бог дал. Защото всяка работа си е работа и е демократично да има и възнаграждение. После организирано гласуват по еднакъв начин защото са общност с еднакви разбирания и интереси.

След гласуването ромите благодарят за кюфтетата и питат дали има някакви други проблеми, които могат да се решат с гласуване. За съжаление няма.

В крайна сметка, с 90 процента надделява решението, тази артерия трябва да се среже. Операторът се подчинява на честния и демократичен избор и пациента тутакси умира. Ромите изяждат своите кюфтета и като виждат, че няма повече отиват пред института по физика, където тече демократичен референдум дали законите на Нютон са валидни. Чули са, че ако гласуваш „против“ освен кюфте ще има и по бира.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7911

3

kokoten

10.08 2018 в 11:49

Авторът е абсолютно прав.Маса кретени се изказват по въпроси за които нямат ни най-малка представа и поради тази съществуваща "демокрация" се насажда и манипулира общественото мнение,заклеймяват се хора и всякакви структури....последния пример е много показателен-смъртта на плевенската родилка,кой и как не се упражняваше и плюеше по "алчните некадърници"...чудя се как виждате абсурдността в този случай,а не виждате същата в "оня" случай....

8301

1

nali

10.08 2018 в 09:11

Предполагам автора след като ненавижда демокрацията може би иска да е тоталитаризъм.
Да се върне циганина със салама, да шибни салама по челото на всеки. И след като никой друг няма салам за да му отвърне, той да се обяви за диктатор и вече да се чува само неговата дума.
Ето това е проблема, че е пълно с хора, които просто не разбират идеята на демокрацията. Мислят си, че самото съществуване на демокрацията е като манна небесна и ще реши всички проблеми без човек да човек да полага никакви усилия и умисъл.