Държава при Теодосий от Казанлък няма (и слава Богу), но бизнесът къде е?

Владимир Каролев Последна промяна на 03 ноември 2014 в 16:17 20613 19

Снимка Сергей Антонов

Владимир Каролев

Вчера по Нова видяхме един съвременен будител – учителят по физика Теодосий* вече десетки години използува всичките си спестявания от скромната учителска заплата в това да прави от талантливи млади българи световни шампиони по физика, математика, а в последствие и водещи учени в най-престижните западни университети и компании. Всичко това започва от един порутен и изоставен техникум, без отопление, често без електричество и осветление, с течащ и рушащ се покрив.

Гледайки това, вчера стотици хиляди българи са си казали „ето, държава няма“. Всъщност, държава има. Всяка година българските политици и бюрократи изземват и преразпределят над 40% от това, което обществото (икономиката) произвежда. От много години, всеки следващ държавен бюджет е по-голям от предишния. И всъщност въпреки публичното говорене, затягане на колана в държавния сектор никога не е имало.

Тогава може би сега някои от вас ще си кажат „окей, държава има, ама не е на правилното място“. Но откъде накъде очакваме повечето политици да отидат на „правилното място“? Какво би стимулирало политиците и бюрократите да отидат в порутения и изоставен техникум в Казанлък? Вътре Теодосий преподава на 10-20 деца. Да, явно всички от тях са невероятно умни, но това не им дава повече електорална тежест от гласовете на 10-20 необразовани роми или възрастни пенсионери. А за повечето политици това е важно. Докато аз пиша този текст, а вие го четете, в едно средно голямо северно видинско село, населено от около хиляда пенсионери и с голяма циганска махала, се строи футболен стадион за 6 милиона лева. За политиците от Видинския край тези села и тези хора са правилното място – строителната фирма ще се „погрижи“ стадионът да бъде построен „евтинко” (така и така ще бъде разграбен от циганите след това, т.к. селската община няма пари да го поддържа), а с щедрата горница ще се „погрижи“ много от пенсионерите и ромите да гласуват „правилно“. Както, между другото, гласуват вече над 20 години. Просто разберете, че „правилното“ за мен и вас място се различава от „правилното“ за политиците и много други хора място.

Между другото, Теодосий правилно отбелязва, че „за да постигне човек нещо голямо в живота си, трябва да има необходимия минимум неблагоприятни условия“. Така че да не въздишаме и съжаляваме много, че политици и бюрократи не са се изсипали върху Теодосий. Като нищо щяха да му наложат важни регулации (така че учениците да не се различават прекалено много от държавния стандарт), стандарти (които да му затворят школото) и да го напълнят набързо с деца, чието последно желание и бъдеще би било свързано с физиката. Тогава надали Теодосий щеше да помогне на толкова млади деца да станат световни лидери по физика. Напротив, много от тях нямаше изобщо да се включат в неговата импровизирана школа и щяха да си останат неоткрити таланти.

Но големият и важен въпрос тук е не „къде е държавата“ или „защо нямаме държава“, а къде е българският бизнес. Като млада капиталистическа икономика, българските бизнесмени са все още първо или второ поколение и е нормално да нямат необходимия опит да работят максимално ефективно в пазарна икономика. Но е и също толкова нормално да разберат, че няма как милиони хора да не харесват предприемачите (понякога заслужена, понякога незаслужена и следствие на постсоц комплекси) и това да не се отрази и на техния живот и бизнес. Видяхме го в казуса с енергийните протести, видяхме го при зелените протести на Лъвов мост, видяхме го при местни референдуми, когато хора от малки градове гласуват против нови инвестиции, защото били на „злите капиталисти“. С такъв конфликт между бизнес и голяма част от общество съвсем нормално е икономиката да буксува.

Социалната отговорност е пътят, по който бизнесът може да тръгне, за да преодолее този конфликт. Например, ако виждаш, че определена част от населението е против това да се отсекат 200 дървета, за да се обнови един стар лифт, защо не залесиш предварително 2000 дървета? Хем иновативно, хем социално, хем полезно за теб като бизнесмен, хем полезно за обществото като цяло. Или ако виждаш, че някои хора се притесняват от това, че някаква девствена природна местност ще се съсипе вследствие на твоя инвестиция в близост, защо не поемеш ангажимент да я консервираш в сегашния й вид и ти самият да попречиш на каквото и да било застрояване в бъдеще? Отново хем иновативно (за България), хем социално, пък хем и полезно за твоята инвестиция, която ще придобие съвсем нова репутация. Разбира се, има и много компании, провеждащи мащабна социална отговорност, но твърде често тя пък не се вписва с конкретните им проблеми и притеснения на обществото за тях или пък не е получила нужната публичност (някои от спонсорствата на канадската Дънди в България са добър пример в тази насока).

А на Запад това се прави успешно от поне двеста години (а в Италия датира дори от древен Рим, където е имало зародиш на капиталистическа икономика) и е взаимноизгодна практика, от която не губят нито общество, нито бизнес.

Нека се върнем обратно към Теодосий и неговата импровизирана академия в порутения изоставен техникум. Сега го видя цяла България. Включително много големи български бизнеси и компании, които имат нужда (поради една или друга причина) от подобряване на диалога си с обществото. Ще е повече от чудесно, ако някой от тях отиде в Казанлък и даде нужното на този човек да продължи невероятната си просветителска дейност в едни нормални условия. И то преди държавната власт да му е „хвърлила око“. А нужното не е много – един оправен покрив, една ремонтирана стая и една месечна стипендия за ток, отопление и консумативи. Гениалните български деца и будител с огромно сърце ги има.

*Който не е гледал Темата на Нова, може да види видеото тук

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 11:54

Ами ти бре 'сине майчин" далавергиби баш упраник бая време каво са изживяваш кат месия ? Ти кво напрай бе ,а ?

07.11 2014 в 11:43

Това е истинският будител. Св. Йоан Рилски казва, че ако искаш да си голям, трябва да мислиш за другите. Трябва да оставиш нещо след себе си, с което да бъдеш признателно запомнен. Няма да коментирам до какво се свежда примитивното мислене на парвенютата в България, хубавото е, че в дългосрочен план нямат никакъв шанс да бъдат запомнени.

06.11 2014 в 19:23

От толкоз благодарни ученици, не се ли намериха няколко да му дадат пари за школа. дъска и материали?

05.11 2014 в 11:30

Г-н Каролев като не излиза от студиата на телевизиите и ръси "безценни" съвети, е сега му е времето аз да го попитам: г-н Каролев, знам, че сте заможен човек. Вие с какво и колко подпомогнахте тези деца.

05.11 2014 в 09:38

Хиляди левове са дали бизнесмени от Казанлък на Теодосии и неговите деца през годините. Преди два месеца водеща софтуерна фирма, пое изцяло издръжката на Фондация Тео. Общината, заради него направи ремонт на база в калоферския балкан, за да провежда националния си лагер. Материала е добър, но до някъде обижда и стотици дарители през годините в Казанлък, помагали на Теодоси Теодосиев

04.11 2014 в 22:52

---цитат--->Бенитка
Да питам аз, къде са тези, които вече е изучил? Някои от тях са в чужбина, на ръководни постове. Да не би да са го забравили? Нещо пак не ми се връзва и като цяло медиите се опитват да манипулират непрекъснато. То е ясно, че държава няма! Скоро няма и да има!
---край на цитата---
ми да взема да Ви отговоря, а ?
нормално е да учиш някого, като подхождаш според неговите индивидуални качества, т.е. какво може, как и колко бързо поема, развива и в каква посока са му най-силните качества. и дотук нищо не е свързано с това, какво му предстои. това, за което вие говорите, идва после, доста по-късно от обучението. най-вече тогава, когато някой е видял наученият вече младеж или девойка. е, кой е виновен, че тук няма кой да гледа за такива младежи. а и да гледа, и да види - няма какво да ги прави. тъй като при нас не е така, както е по света, както трябва да бъде.
питайте защо средствата за производство отидоха в ръцете на олимпийските надежди. това къде го има? сега ще чакаме те да изучат децата си и като се върнат и подкарат нещата по начина, по който ... тогава вече ние и вие няма да сме между живите. дано България пребъде и делото на Теодосий намери последователи !

04.11 2014 в 17:27

Бизнесът не е толкова безучастен, колкото може би изглежда на пръв поглед.
http://www.walk2help.com/cause/26/support-for-physics-summer-camp-2014

04.11 2014 в 13:18

Ха сега кажи и за депозитарните разписки на сума ти и русенци дето ги открадна! С откраднатите пари, свещи да ти купят!

03.11 2014 в 21:29

Всичко това звучи добре. За съжаление българският "предприемач" е свикнал само да взема, а да не дава. Като прави нещо в даден район, то нека има нещо и за местните хора - подобрена среда за живот и работа, например. И то без да се плаща от хората, които живеят в този район, за да може да го заобичат и да го поддържат в начинанията му. При нас в България има едно поголовно мъкнене, крадене и неангажираност към хората. Само с едни кебапчета покрай избори и т.н. гледат да минават "тънко" въпросните бизнесмени. Примерно да се допита до местните хора, където смята да прави някакъв бизнес какви са им най-наболелите нужди, защото държавата нехае за това и да направи нещо, макар и малко за тях. Ако ще и една-две детски площадки примерно за децата да направи или пък да дари компютри за местното читалище и да предплати интернета за 1 или повече години. Дребни работи за бизнеса и никакви разходи за хората с пари. Така се прави. Някои може и да го правят. Да оправи да кажем лампите и аслфалта на някои улици, ако от общината се оплакват, че няма пари. Или пък друго. Толкова проблеми има, че край нямат идеите за подпомагане. Когато започнат всички частници да мислят как да влагат една част от припечеленото за съгражданите си, тогава ще се оправи нещо в България. Не може да се чака все на държавата. Държавата трябва да направи нещо с данъците от въпросния бизнес, който се оправдава, че работи на загуба и затова пари няма за нищо. Затова и трябва кметовете да се ангажират с бизнеса за едни или други инициативи, което много често не се прави. По селата повечето кметове крадат субсидии от ЕС като са описали земите на съселяните за свои и богатеят без да ги интересува нищо. И затова по селата животът замира и хората бягат. Хайде да спра дотук, че край няма.

03.11 2014 в 18:12

Малко спомени:
преди 15-тина години имаше вестник/списание Български Бизнес.
Каролев също беше между статиите там.
Та собственика, шефа, имаше и бар. В центъра, близо до Витошка.
С всяко списание, пускаше купон за студенти - 2 безплатни питиета... за който е прочел някой материал.
Освен че беше тъп разход, че беше наивно начинание, доста студенти минаха през IT фирмата му, обучиха се работейки, после отидоха из Европа, а накрая се върнаха и си бачкат тука - достатъчно богати и доволни, но и четящи.

Каролев, завиждам на енергията ти - не спирай. :)