Събития и случки на 26 декември

OFFNews 26 декември 2015 в 04:55 9454 1

Цунами 2004

Снимка Архив

Вълни, стоварили се преди 11 години върху брега в Тайланд.

В България

1947 Шестото Велико народно събрание приема закон, с който се въвежда държавен монопол в банковото дело. 31 частни банки се сливат с Българска народна банка.

1959 Официално е открита Българската телевизия (БТ). Но първото й пряко предаване е по-рано – на 7 ноември същата година е показана манифестацията в София по повод руската Октомврийска революция.

1972 Софийският градски съд осъжда задочно на 6 години и 6 месеца затвор писателя Георги Марков, емигрирал на Запад през 1969 г. "Престъплението" му е, че не се е завърнал в България. Той е убит в Лондон през есента на 1978-а (на 49 г.) с отровна сачма. Смята се, че непосредствен повод комунистическите служби да организират това са текстовете на Марков, излъчвани по радио „Свободна Европа” и събрани по-късно в книгата му „Задочни репортажи за България”.

1989 Турци и българи мохамедани демонстрират до 28-и същия месец пред Народното събрание и Партийния дом с искане да се възстанови правото им да носят своите мохамедански имена. Това е началото на края на т. нар. възродителен процес.

По света

1982 За първи път Личност на годината на сп. „Тайм” (с традиционната снимка на корицата) не е човек, това е персоналният компютър.

1991 Върховният съвет (парламентът) на СССР официално гласува вече известното към този момент разпускане на съюза.

2004 Сутринта земетресение от 9,3 степен по Рихтер с епицентър под дъното на Индийския океан (на около 400 км западно от острова Суматра) предизвиква изключително мощно цунами. В огромните вълни, тръгнали със скорост близо 800 км/ч загиват около 230 000 души в района на Югоизточна Азия. Само в Индонезия жертвите са 128 хиляди. Вълните преминават хиляди километри; двама загинали има и в Южна Африка.
Бедствието се смята за едно от десетте най-тежки в цялата запомнена история на света. Според по-късни изчисления мощността на това цунами е била двойно по голяма от тази на всички бомби, взривени във Втората световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови