Събития и случки на 26 декември

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2015 в 04:55 8142 1

Цунами 2004

Снимка Архив

Вълни, стоварили се преди 11 години върху брега в Тайланд.

В България

1947 Шестото Велико народно събрание приема закон, с който се въвежда държавен монопол в банковото дело. 31 частни банки се сливат с Българска народна банка.

1959 Официално е открита Българската телевизия (БТ). Но първото й пряко предаване е по-рано – на 7 ноември същата година е показана манифестацията в София по повод руската Октомврийска революция.

1972 Софийският градски съд осъжда задочно на 6 години и 6 месеца затвор писателя Георги Марков, емигрирал на Запад през 1969 г. "Престъплението" му е, че не се е завърнал в България. Той е убит в Лондон през есента на 1978-а (на 49 г.) с отровна сачма. Смята се, че непосредствен повод комунистическите служби да организират това са текстовете на Марков, излъчвани по радио „Свободна Европа” и събрани по-късно в книгата му „Задочни репортажи за България”.

1989 Турци и българи мохамедани демонстрират до 28-и същия месец пред Народното събрание и Партийния дом с искане да се възстанови правото им да носят своите мохамедански имена. Това е началото на края на т. нар. възродителен процес.

По света

1982 За първи път Личност на годината на сп. „Тайм” (с традиционната снимка на корицата) не е човек, това е персоналният компютър.

1991 Върховният съвет (парламентът) на СССР официално гласува вече известното към този момент разпускане на съюза.

2004 Сутринта земетресение от 9,3 степен по Рихтер с епицентър под дъното на Индийския океан (на около 400 км западно от острова Суматра) предизвиква изключително мощно цунами. В огромните вълни, тръгнали със скорост близо 800 км/ч загиват около 230 000 души в района на Югоизточна Азия. Само в Индонезия жертвите са 128 хиляди. Вълните преминават хиляди километри; двама загинали има и в Южна Африка.
Бедствието се смята за едно от десетте най-тежки в цялата запомнена история на света. Според по-късни изчисления мощността на това цунами е била двойно по голяма от тази на всички бомби, взривени във Втората световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.12 2015 в 16:05

Снимката "Вълни, стоварили се преди 11 години върху брега в Тайланд." всъщност показва бразилския бряг на Рио де Жанейро, от плажа Ипанема. Разпознава се лесно от всеки, който има представа, понеже планините, които се виждат на фона на "цунамито" са прочитите "Двама братя". Все пак имате научна секция, хубаво е да се спазва някакво ниво на достоверност.