Основаване на Държавно рисувателно училище

OFFNews 14 октомври 2013 в 00:01 3378 0

Национална художествена академия
Национална художествена академия

На 13 октомври 1896 година в София е основано Държавното рисувателно училище, известно днес като Национална художествена академия. На днешния ден с указ на княз Фердинанд в София е положено началото на едно от най-старите висши учебни заведения в страната. В центъра на това събитие се открояват имената на видни творци, сред които Константин Величков, Иван Мърквичка, Иван Шишманов, Антон Митов и Борис Шац. 

През 1911 г. преподавателският състав изпраща проект за развитие в Министерството на просвещението, в който присъства и искането училището да се нарече Академия на изкуствата. Десет години по-късно, през 1921 г., по предложение на министъра на Народното просвещение Стоян Омарчевски Държавното рисувално училище се преименува на Художествена академия.

Днес някогашното рисувално училище се нарича Национална художествена академия, която продължава да бъде най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници  в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството (в образователно-квалификационните степени „бакалавър”, „магистър” и образователната и научна степен „доктор”).

Информацията е взета от сайта на Националната художествена академия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!