Журналисти обучават ученици как да не попадат в капана на фалшивите новини

OFFNews 29 март 2019 в 19:32 3318 0

„Капанът на фалшивите новини, в който попадат и големите медии в България“ бе темата на открит урок, който проведоха днес журналистите Генка Шикерова и Николай Чавдаров.

Днес те се срещнаха с ученици от последните класове на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София - в рамките на инициативата „Мисля, значи съм“.

Проектът на Европейския медиен център се реализира с подкрепата на Посолството на САЩ в България и има за цел да насърчава критичното мислене в потреблението на информация на младежи на възраст между 17 и 19 години.

„Мисля, значи съм“ включва провеждането на общо осем открити занятия за учениците от последните класове на гимназии в градовете София, Ихтиман, Симитли, Перник и Кресна, като първото занятие се състоя в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“.

Инициативата предвижда онлайн курс в три модула, представляващи правила и съвети, подкрепящи развитието на критично мислене, техники за разбиране на значението на информацията, която младите хора консумират, произвеждат или споделят. Всеки модул включва кратко въведение, видео лекция от един от посланиците, практическа част и тест.

Онлайн съдържанието предоставя текстове и видеа, които да помогнат на младите хора да си изградят самостоятелно, независимо и критично мислене, като, „навигирайки“ в интернет, социалните мрежи и дори т. нар. традиционни медии, да не позволяват да стават лесни жертви на манипулации, лъжи и вредни внушения.

B платформата „Мисля, значи съм“ / „I think, therefore I am“ са използвани коментарни материали по темите фалшиви новини, медийна грамотност и критично мислене от различни български и чужди източници и автори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови