За пръв път от 10 г. БТА праща кореспондент в Скопие, и то топ-журналиста Маринела Величкова

Владимир Йончев Последна промяна на 14 декември 2021 в 22:27 5471 0

Мариенела Величкова

Маринела Величкова - един от най-известните и уважавани журналисти у нас, става постоянен кореспондент на БТА в Скопие.

Националната ни агенция, както и която и да е друга българска медия, не е имала кореспондент в Македония от 10 години.

Маринела Величкова досега бе заместник-главен редактор на Дарик радио. Преди това е била главен редактор и директор на Радио Благоевград на Българското национално радио (БНР).

Тя осъществи първия директен радио-мост Скопие - Благоевград, непосредствено след като България призна независимостта на Република Македония през 1992 г. Величкова има редица радио предавания, интервюта, репортажи, анализи и коментари, свързани с процесите в Република Северна Македония и отношенията й с България.

БТА планира да има постоянни кореспонденти във всички съседни на България държави, като първият е в Република Северна Македония.

БТА е имала постоянен кореспондент в Скопие от 1992 г. до 1995 г. - Николай Колев. Постоянни кореспонденти на български медии в Република Северна Македония са били и Костадин Филипов и Мартин Минков.
Българската национална телевизия (БНТ) закрива кореспондентското си място в Скопие през август 2010 г., а БНР - в края на декември 2011 г.

Пресклубът на БТА в Скопие ще бъде до централния площад и ще бъде официално открит в началото на 2022 г. като част от политиката на агенцията, обединена под марката "Национален пресклуб БТА".

БТА вече има два национални пресклуба в чужбина - в Босилеград, Сърбия, и в Тараклия, Молдова. Агенцията има и 18 национални пресклуба в България.

Целта на генералния директор на БТА Кирил Вълчев е да има пресклуб във всеки областен град в България, както и в райони с български общности в чужбина.

Националните пресклубове на БТА са място за пресконференции, дискусии, изложби, обмяна на опит и обучения на журналисти, както и други събития, на които институции, организации и граждани да отправят послания и да огласяват новини, достигащи чрез БТА на национално ниво в България, а чрез емисията на английски език - и в чужбина.

Всички пресклубове разполагат с аудио-визуална техника и предлагат възможност за директно излъчване онлайн.

През май тази година генералните директори на БТА Кирил Вълчев и Медийната информационна агенция (МИА) Драган Антоновски подписаха споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество в присъствието на президентите на България и Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски в представителството на Европейската комисия в Рим. В изпълнение на споразумението всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

През 2018 г. XIV-та световна среща на българските медии се проведе в Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !