Водещ-аватар, създаден от AI, рецитира стихотворение за 8-ми март по Bulgaria ON AIR (видео)

AI Иван работи като ко-водещ на сутрешния блок, но го дублира главен редактор

Искра Ангелова 08 март 2024 в 12:43 3778 0

AI Иван

Снимка Скрийншот

AI Иван

Новината, че телевизия Bulgaria ON AIR използва генерирани от компютри аватари вместо водещи и репортери изглежда свари неподготвена българската общественост. А днес роботът AI Иван поздрави зрителките със стихотворение за 8-ми март. Гледайте видеото ТУК.

Телевизията написа: "Водена от стремежа си към постоянно развитие и следвайки съвременните технологии на XXI век, националната телевизия Bulgaria ON AIR стана първата телевизия у нас, която имплементира изкуствен интелект, за да представя на аудиторията си информация по още по-точен, обстоен и бърз начин чрез аватари на добре познати лица.

"Кратките новини ON AIR", където ще се появяват аватарите-репортери, не са единственото проявление на изкуствен интелект за аудиторията на телевизията. Нов виртуален ко-водещ вече се присъедини към лицата на "България сутрин". В началото на седмицата в ефира на Bulgaria ON AIR бе представен образа на "AI Иван". (Шегата е вероятно с "Бай Иван".) Той ще работи заедно с Мария Константинова и Виктор Дремсизов, като презентира актуалните анкети в сайта на телевизията – bgonair.bg. "AI Иван" ще разказва и повече за себе си, представяйки последните новини за съвременните технологии, както и метода им на работа с реални хора."

Председателката на СЕМ Соня Момчилова възкликна във Фейсбук, че отдавна ни е предупреждавала:

"Много е хубав Иван, ако си издуха носа ще звучи като диктор на аерогара, което е съвсем в концепцията на доставчика, мисля.
Да ни е честит!
Идва въпросът: как се регулира това? Идва и съмнението, няма ли всеки фейк, гаф, убедително поднесена дезинформация да се оправдава с грешки на растежа /разбирай пробив в системата/?
Иначе има Законодателен акт на ЕС за ИИ, идва и Актът за свобода на медиите. Остарял преждевременно, като нов сезон на риалити формат.
Предупредих! Даже в Брюксел казах.
Сега, уважаеми зрители да полеем вода на прогреса! Само пазете машините!"

Медията обаче уточнява, че AI Иван не създава сам репликите си, а е дублиран от главния редактор на сутрешния блок Веселин Гарабитов и всичко, което казва е авторско съдържание на хората, работещи в Bulgaria ON AIR.

Телевизията обясни, че "В унисон с мисията си да информира максимално бързо обществото екипът на Новините ON AIR създаде виртуални аватари с образите на репортерите Аксения Мирчева и Мартин Керефейски, които два пъти дневно ще представят най-важните новини от деня в социалните мрежи на телевизията като "Кратките новини ON AIR"."

Образите ще се появяват за абонираните потребители час по-рано преди обедната емисия в 13:00 часа и централната емисия в 18:00 часа. При извънредни новини в страната или света освен в ефир аватарите на репортерите ще информират аудиторията в социалните мрежи и в реално време. Новините, предадени от тях в социалните мрежи, ще носят същата журналистическа стойност и ще представляват плод на работа на опитните журналисти в Bulgaria ON AIR.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!