Вежди Рашидов: Народното събрание да избира директорите на БНТ и БНР

OFFNews 09 декември 2019 в 10:46 2987 1

Вежди Рашидов

Народното събрание да избира шефовете на общественото радио и телевизия, а СЕМ да е контролният орган.

Тази визия за реформа в медийното законодателство изрази председателят на медийната комисия към НС Вежди Рашидов (ГЕРБ) в сутрешния блок на БНТ.

Според него директният избор на генералните директори от парламента няма да ги направи зависими. На вас някой пречил ли ви е да работите, попита той водещата. 

Мандатите на генералните директори на БНТ и БНР трябва да се удължат от 3 на 5 години, колкото е и мандатът на директора на БТА, допълни Рашидов.

Коментарът на депутата дойде във връзка с анонсираните от управляващите намерения да бъде предложен нов модел на медийното законодателство и на управление на обществените медии. В момента тази сфера се регулира от Закона за радиото и телевизията.

У нас безсмислено много се говори за свобода на словото, смята шефът на комисията по културата и медиите. "Свободата на словото не е запазена марка на медиите, а на човека, всеки трябва да се възползва от нея. Медията не е свещена крава и не се ползва със специална свобода", каза той. Според него трябва да се прави разлика между свобода и свободия, а като пример за последното даде фалшивите новини.

Рекламата в обществените медии трябва да се редуцира допълнително, ако получават пари от бюджета, каза още Рашидов.

В националната телевизия все още има грантаджии. Когато получаваш оттам пари, вече си зависим, допълни депутатът.

Той не посочи колко трябва да е субсидията на БНТ и БНР. Според него многомилионният дълг на националната телевизия трябва постепенно да бъде намален, а субсидията увеличена.

Законът не се прави против, а "за" медиите, обобщи Вежди Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

1

Ехо

09.12 2019 в 14:46

Българското народно събрание се състои от марионетки на партийните върхушки! Какво и да избират или решават, винаги е користно!
Крайна мандатност за всички ръководни органи на партиите и преки мажоритарни избори за депутатите и ръководителите на всички държавни власти - само това е правилното решение в полза на обществото!