В Париж арестуваха жена, защото опитала да пазарува ''без паспорт за ваксина''. Това е фалшива новина

Божидар Ангелов, Factcheck.bg 16 септември 2021 в 22:16 5714 3

Снимка скрийншот от Фейсбук

Във Фейсбук се разпространява информация, че полицаи в Париж са нападнали и задържали жена, защото се опитвала да пазарува в мол без “паспорт за ваксина”. Публикациите съдържат кратко видео, на което се вижда как група от около десет полицаи тичат към две жени, нанасят няколко удара срещу едната и я арестуват. Читател на Factcheck.bg попита дали информацията, че жената е била задържана, защото е искала да пазарува без “паспорт за ваксина” е вярна.

Към 15 септември само показаният на снимката пост е бил видян повече от 3 700 пъти, има 319 харесвания (включително и други интеракции), близо 70 коментара и е споделен 425 пъти. Допълнителна проверка показва, че същото видео е разпространено в много групи в социалната мрежа (като “Аз няма да се в@ксинирам!”) с различни придружаващи текстове и коментари като: “Лов на вещици в 21 век !!!”, “Новата реалност”, “Новият световен ред” и други.

Проверката на Factcheck чрез инструмента InVID/WeVerify установи, че видеото е заснето на 4 септември 2021 г., събота, по време на протест срещу въвеждането на здравен пропуск в Париж. Пропускът се изисква за служители, работещи определени професии, осигурява достъп до заведения, музеи, транспортни и други услуги. Документът се издава на хора, които са напълно ваксинирани, преболедували COVID-19 или хора с отрицателен тест, направен до 72 часа.

Първоизточник на видеото е журналистът от Loopsider Амар Тауалит. Това се потвърждава и от вече направена проверка на видеото от проекта CheckNews на френската медия Libération.

Видеото на журналиста е придружено със следния текст: “BRAM-M (френски мобилни бригади, създадени през 2019 г. за намеса по време на демонстрации – бел. ред.) се намесва в търговския център Westfield и в метрото, за да разпръсне демонстрантите #AntiPassSanitaire. Няколко ареста #manifestation4septembre #paris”.

Какво точно се е случило по време на демонстрацията?

Колегите от CheckNews събират материали от медии и журналисти, за да изяснят фактите около видеото. Става ясно, че на 4 септември в Париж е имало обявени няколко демонстрации срещу здравните пропуски. Група от около 100 души обаче се откъсва от организираното и контролирано от органите на реда шествие и се насочва към Châtelet – Les Halles в центъра на Париж. Както се вижда от тази публикация в Туитър, тълпата нахлува в търговския център, намиращ се в подлеза, като охранителите не успяват да затворят вратите или да удържат протестиращите. От други видеа (тук, тук, тук, тук, тук и тук) се вижда как протестиращите влизат в метростанцията под търговския център, където се случва и арестът.

В официалното изявление на полицията (може да бъде видяно в тази публикация в Туитър на френски) се твърди, че органите на реда са се намесили, за да предотвратят щети и агресия. Посочва се, че веднага след пристигането на полицаите, срещу тях е упражнено насилие и са хвърляни предмети. Това била и причината за задържането на трима души. Според прокуратурата в Париж по време на демонстрациите са задържани четирима души, а срещу мъж и жена са повдигнати обвинения за “неуважение и бунт срещу лице, отговорно за опазването на обществения ред”. Френските журналисти предполагат, че става дума именно за жената, заснета на видеото.

CheckNews посочва обаче, че от събраните материали се виждат физически спречквания между демонстранти и полицаи, но в нито един момент не може да се идентифицира хвърляне на предмети срещу полицаите при пристигането им в търговския център.

ПРОВЕРЕНО:

Разпространяваната информация във Фейсбук е само отчасти вярна – видеото наистина е заснето по време на протести срещу здравните пропуски и наистина има арестувани протестиращи. Не отговаря на истината обаче твърдението, че те са задържани, защото са протестирали или защото са искали да пазаруват “без паспорт за ваксина” – причината за арестите е проява на агресия срещу органите на реда. Използваната фраза “паспорт за ваксина” също не е коректна, тъй като става дума за документ, който се издава както на ваксинирани хора, така и на такива, които са преболедували Ковид-19 или имат отрицателен тест.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Божидар Ангелов, Factcheck.bg

Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика