Twitter блокира рекламите от акаунтите на Russia Today и Sputnik

OFFNews 26 октомври 2017 в 20:35 5532 2

Снимка wikimedia

Путин на посещение в редакцията на RT през 2015 г.

Администраторите на Twitter ще блокират публикуването в платформата на микроблога на реклами, качвани от акаунти на руските медии Russia Today (RT) и Sputnik.

Решението влиза в сила незабавно. То е взето въз основа на заключението на разузнавателната общност в САЩ, че двете медии са се опитвали да се намесят в изборите в страната през 2016 г. по поръчка на руското правителство.

Това решение не бе взето с лека ръка и сега предприемаме тази стъпка като част от ангажимента си да защитаваме почтеността при ползването на Twitter от потребителите, заявява компанията.

Същевременно 1,9 милиона долара, спечелени от Twitter при продажбата на реклами за Russia Today и Sputnik, ще бъдат дарени "в подкрепа на външни изследвания как се използва Twitter в граждански инициативи и по време на избори".

Русия приема днешното решение на компанията като "агресивна стъпка, предприета под натиска на специалните служби на САЩ и ще вземе ответни мерки".

Приемаме това като поредната агресивна стъпка, целяща блокиране на дейността на руската телевизия RT, която е резултат от натиск от представители на американския управляващ елит и специалните служби. Естествено, ще последват ответни мерки, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

По думите й възпрепятстването на работата на руски медии, включително чрез арсенала на специалните служби, свидетелства за грубо нарушение от страна на САЩ както на международните, така и на вътрешните закони, които гарантират свободата на словото.

Присъединяването на частни корпорации към тази кампания е свидетелство за безпрецедентна атака на американските силови структури над медиите, добави Захарова.

Миналия месец Twitter обяви, че са блокирани около 200 руски акаунта след разследване на опити за онлайн намеса в изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!