Телевизиите ще обозначават с 60-секундно предупреждение неподходящите за деца предавания

OFFNews 07 декември 2017 в 14:35 7083 0

Председателите на СЕМ София Владимирова (ляво) и на ДАЗД Офелия Кънева (дясно)

За по-строги мерки за обозначаване на неподходящо за деца медийно съдържание се споразумяха Съветът за електронни медии (СЕМ), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциациацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио. Те подписаха споразумение, с което приеха промени в критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.

Критериите се променят за пръв път от тяхното приемане през 2011 г. Новите правила ще действат на принципа на саморегулацията.

Какво е новото?

Преди началото на предаванията и след всяко прекъсване, доставчиците на медийни услуги ще излъчват предупредителен текст за родителски контрол, както и да позиционират на екран пиктограма (визуален предупредителен знак), която указва възрастовата група, за която даденото предаване не е подходящо. Пиктограмата ще се появява след началото на предаването, както и след всяко прекъсване и ще престоява на екран в рамките на не по-малко от 60 секунди.

Целта на приетите промени е да се въведат официално и в България добрите европейски практики, като по този начин на аудиторията се предоставя един допълнителен сигнал за неблагоприятно съдържание, който да помогне на родителите да предпазят децата от неподходящо съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови