Световната асоциация на издателите призова ''Лев инс'' да оттегли иска срещу ''Медияпул''

Мая Младенова 29 март 2023 в 15:57 2127 0

Медии

Снимка Getty Images

Асоциацията изразява безпокойство по повод съдебния иск за рекордната сума от 1 милион лева.

Световната асоциация на издателите на новинарски медии WAN-IFRA призова "Лев инс" да се откаже от делото срещу "Медияпул" (mediapool.bg).

Асоциацията изразява безпокойство по повод съдебния иск за рекордната сума от 1 милион лева.

WAN-IFRA заявява в обръщение към застрахователната компания, че оценява този иск като SLAPP  - термин за стратегическо дело срещу общественото участие, или т.нар. "дела шамари".

В позицията, подписана от Винсънт Пейрен, изпълнителен директор на световната организация WAN-IFRA, се казва:

"Делото за клевета, което сте завели срещу Mediapool, е едновременно отмъстително по своята същност и неоснователно по същество.
Наказателната същност на Вашата претенция става видна от размера на иска - един милион лева – сума, която надвишава почти трикратно годишните приходи на изданието и ако бъде присъдена, то почти сигурно ще доведе до ликвидация на медията. Както изглежда, действителната цел на този иск е да възпира други медии да отразяват темата за международната система Зелена карта“ в застраховането.
Що се отнася до основателността на иска, заведен от "Лев инс", твърдението за "клевета" изглежда особено неубедително като се има предвид, че публикацията, заради която сайтът Mediapool е даден под съд, е пряк цитат на финансовия министър Росица Велкова, взет от публично достъпна стенограма от заседание на правителството.

С оглед всички тези причини ние смятаме, че заведеното от "Лев инс" дело попада точно в определението, дадено от Европейския съюз на SLAPP дела (дела шамари): като "злоупотреба с право на съдебен иск" и "форма на тормоз и сплашване, използвани срещу защитниците на обществения интерес".

Призоваваме "Лев инс" да се откажат от делото си за клевета срещу Mediapool и в бъдеще да се въздържат от атаки срещу журналистиката в обществен интерес."

Публикацията, за която компанията съди медията, е от септември 2022 г. и е базирана на изказване на служебния финансов министър Росица Велкова на заседание на Министерския съвет и засяга проблем, който може да повлияе на приемането ни в еврозоната и на изплащането на застраховки при транспортни произшествия в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови