Соня Момчилова оглави СЕМ в навечерието на конкурса за БНТ

Мая Младенова 21 април 2022 в 13:40 2411 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Соня Момчилова

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра днес Соня Момчилова за свой председател за следващия едногодишен мандат.

Момчилова ще председателства медийния регулатор в ключов период - продължаващата война в Украйна и избора на нов шеф на БНТ.

Новият председател бе избран с 4 от 5 гласа. Против гласува съветничката Розита Еленова, която предложи днес съветът да избере само и.д. председател поради изтичащия до дни мандат на трима от членовете - Бетина Жотева, София Владимирова и самата Еленова. Това предложение обаче не бе прието.

Соня Момчилова бе назначена преди година от квотата на президента Румен Радев. По време на пандемията тя имаше десетки участия в телевизията на Слави Трифонов - "7/8", известна с антиваксърската си реторика.

Съвсем наскоро, в интервю за Novanews, тя коментира: "Медиите, които се държат като заложници на cancel културата, на отхвърлящата култура, напоследък се държат като в онзи болшевишки плават "Родина мaть", сочат с пръст с въпроса "Ваксинира ли се?", вместо да задават много важни за обществото въпроси."

Телевизия "Евроком" цитира друго нейно интересно изказване по случай 3 март - за проруската пропаганда:

"Двете гледни точки отдавна отсъстват от българските медии. Аз останах възмутена, когато вчера на националния ни празник хора, които преди години защитаваха политиката на Русия, а вчера ги видяхме като яростни критици на Путин, политиката му и историческата роля на Русия." Тя добавя, че решението на СЕМ да ограничи дава руски канала Russia Today и Sputnik е било "подсказано" от управляващите.

Днес в парламентарната медийна комисия предстои гласуването за предложените двама нови членове на съвета от квотата на Народното събрание - Пролет Велкова (номинирана от "Демократична България"), Симона Велева ("Продължаваме промяната") и Тодор Беленски (издигнат от „Възраждане“). До дни президентът Радев пък трябва да издаде указ за назначаване на член от неговата квота. 

Предстои през май СЕМ да обяви конкурс за генерален директор на БНТ. Мандатът на Емил Кошлуков изтича в началото на юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!