Швейцарците гласуваха да продължат да плащат по 767 лева за обществената си телевизия

OFFNews 04 март 2018 в 17:33 20067 0

Швейцарците отхвърлиха предложение да се прекрати държавното финансиране на обществената телевизия и радио, показва екзит пол на днешния референдум по този въпрос, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Според анкетата на института gfs.bern, 71 процента от гласувалите отхвърлят прекратяване на задължителната такса за обществените електронни медии, която възлиза на 392 евро (767 лева) годишно.

Референдумът бе организиран от младежкото движение на Либерално-радикалната партия, според което таксите за обществени медии "вече нямат нищо общо с тяхното поколение", израснало с видеострийминга и платените телевизионни канали.

Данъкът за обществената телевизия се нарича Билаг. За 2016 година приходите от него са били 1,3 милиарда швейцарски франка.

Парите се разпределят между 7 тв канала и 17 радиостанции, които осигуряват медийно съдържание в четирите езикови и културни региона - германски, френски, италиански и ретромански диалект.

Според привържениците на Ноубилаг кампанията, отмяната на налога ще направи медийния пазар много по-отворен и конкурентен, и ще облагодетелства потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews