Шефът на БНР: Няма загубени архиви от вируса, поразил компютърната мрежа

OFFNews 15 декември 2022 в 17:57 1868 0

Милен Митев

Снимка БНР

Генералният директор на БНР Милен Митев

С пет гласа "за" членовете на Съвета за електронни медии единодушно прие на днешното си заседание отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за периода май-октомври 2022 година.

Отчетът бе представен в разгара на кризата в радиото, след като вирус атакува компютри и засегна счетоводна и административна информация и звуковия сървър със системата DALET.

Все още не е ясно дали радиото е жертва на злонамерена атака или пораженията са следствие на малшанс, но компетентните органи са сезирани за това, каза Милен Митев. Той докладва пред СЕМ, че до няколко седмици ще бъдат възстановени всички нормални процеси в БНР, а междувременно то продължава да изпълнява обществената си мисия, всички програми излъчват.

Вирус във вътрешната мрежа е причината за проблема. Няма изгубени архиви на радиото. Основната дейност на радиото - излъчването, разпространението и създаването на радиопрограми, не е засегнато нито за миг. Всички национални и регионални програми излъчват и продължават да излъчват. За да спре разпространението на вируса, е спряна вътрешната мрежа, което създава затруднения в работата на журналистите и служителите на БНР, каза Милен Митев.

На днешното заседание двама от членовете на съвета – Пролет Велкова и Симона Велева, поискаха оставката на председателя Соня Момчилова. Предложението им обаче не бе подкрепено от останалите трима членове. За да бъде приета оставката, са нужни 4 от 5 гласа. Габриела Наплатанова и Галина Георгиева обаче не подкрепиха искането. Мотивът за него бяха изказвания на Момчилова, които според колежките ѝ Велкова и Велева дискредитират авторитета на СЕМ и са в разрез с официалната позиция на органа. Конкретният повод бе позицията на Соня Момчилова за журналистическо разследване на Мария Черешева, което председателката остро разкритикува, позволявайки си и лични нападки към журналистката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови