СГС разпореди проверка на болничен на шефа на БНТ

OFFNews 20 февруари 2019 в 18:15 5076 1

Константин Каменаров

Софийският градски съд разпореди проверка на болничен лист на шефа на БНТ Константин Каменаров. 

Каменаров не се е явил пред съда вчера на заседанието по делото, в което обжалва условната си присъда от 1 година и 3 месеца и 600 лева глоба за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта. Ако присъдата бъде потвърдена от СГС, той може да загуби поста си като генерален директор на БНТ.

Той е поискал съдът да не дава ход на делото заради негово заболяване и желанието му да участва лично в заседанията. Към молбата си Каменаров е представил и болничен лист, издаден на 14 февруари от д-р Емилия Баракова. Болничният е за периода от 14 до 20 февруари.

Според болничния шефът на БНТ страда от остра инфекция на горните дихателни пътища, заради което му е предписан домашен-стаен режим на лечение.

Съдът решава да отложи гледането на делото за 13 март, след като признава, че Каменаров не се е явил по уважителни причини.

В същото време вчера, когато е трябвало да се яви в съда, Каменаров се оказва в Брюксел. Той е показан в репортаж на БНТ, където е участвал в конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във времето на дигитална революция в качеството си на шеф на националната телевизия.

Заради това съдът решава, че трябва да се направи проверка дали Каменаров действително не е можел да се яви пред съда на заседанието на 18 февруари. 

Съдът иска Столичната регионална здравна инспекция да провери дали болничният е издаден при спазване на закона.

Освен това от БНТ ще се изиска информация дали Константин Каменаров се е явявал на работа в периода 14 - 20 февруари, в това число и дали е бил командирован служебно за пътуване до Брюксел, за какъв период и по какъв повод. Ако Каменаров е бил командирован от БНТ в Брюксел, това също е нарушение на закона.

Столичната РЗИ трябва да предостави информацията до три дни след получаването на писмото от съда, а БНТ трябва да предоставят информацията в тридневен срок от приключването на проверката на болничния, но не по-късно от 13 март.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови