Семейството на убитата разследваща журналистка в Малта поиска оставката на премиера

Александра Маркарян 19 октомври 2017 в 13:03 6353 2

Снимка Facebook/Личен архив

Дафне и Матю Каруана Галиция

Семейството на убитата малтийска разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция поиска оставката на премиера на Малта Джоузеф Мускат в изявление, публикувано от един от синовете ѝ.

Матю Каруана Галиция, също журналист, написа непосредствено след взрива, убил майка му, че виновниците са правителството и че между него и мафията няма разлика. Днес той публикува изявление от името на цялото си семейство, в което те искат оставката на министър-председателя Джоузеф Мускат.

Бил е провокиран да го направи "след силния натиск от страна на президента и министър-председателя на Малта към към нас, останалите от семейството, да одобрим даването на награда 1 млн. евро за доказателства, водещи към убиеца на майка ми".

"Министър-председателят поиска одобрението ни. Ето кога можем да го дадем: когато той покаже, че носи политическа отговорност и подаде оставка. Да подаде оставка заради провала си да защити основните ни свободи. Да подаде оставка за това, че се грижи за раждането на общество, доминирано от страх, недоверие, престъпност и корупция. Да подаде оставка за това, че работи за финансовото осакатяване на майка ни и лишаването ѝ от човешки качества по толкова брутален и ефективен начин, че тя вече не се чувстваше в безопасност, докато вървеше по улицата.

Преди да подаде оставка, може да замени полицейския комисар и главния прокурор със служители, които няма да се страхуват да го разследват - него и хората, които той пази.

Тогава няма да имаме нужда от един милион евро награда и майка ни няма да е умряла напразно", пише Матю Каруана Галиция.

Той заявява още, че семейството му не се интересува от бутафорно правосъдие. Истинско може да има само когато това, за което майка му се е борила - политическа отговорност, почтеност в публичния живот и открито, свободно общество - замени "отчайващата ситуация, в която сме".

Синът на взривената разследваща журналистка смята, че предложението за 1 млн. евро награда цели само опазването на реномето на кабинета посред скандала, предизвикан от пòказното убийство.

Дори поръчителят да бъде разкрит, това няма да е от значение, ако тези хора останат на постовете си. Името му ще остане като бележка под линия в историята на това как нашата държава беше разрушена, завзета парче по парче и погълната от престъпността и корупцията, се казва още в позицията на семейството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!