СЕМ ще следи 27 медии за изборите

OFFNews 06 март 2023 в 09:41 1750 0

Соня Момчилова

Снимка Кадър бТВ

Соня Момчилова

Съветът за електронни медии - СЕМ, ще направи фокусирано наблюдение на 14 обществени и на 13 търговски доставчика за изборите.

Председателят на Съвета Соня Момчилова призова медиите да не нарушават закона и да не съобщават резултати от вота преди края на изборния ден. "Разбирам, че повечето медии могат да си позволят да платят санкциите. Но медиите са пример. Не можем да разчитаме, че хората ще спазват законите, след като медиите ги погазват, допълни Момчилова по бТВ. 

Според нея санкциите, които СЕМ налага, са символични на фона на цените на рекламата в медиите. Момчилова обаче подчерта, че финансовите санкции не бива да се завишават. 

Последните години всички свикнахме да работим в среда на постоянни предизборни компании и избори. Надявам се да няма нарушения на Изборния кодекс, на Закона за радио и телевизия. Надявам се да няма и печални изводи от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа, каза тя.

СЕМ ще следи за спазването на договорите и на регламентите за присъствие на партиите в медиите, като това включва равнопоставеност, плурализъм, недопускане на език на омразата, както и на ненакърняване на достойнството на участниците в изборите.

Знаем какво е черен пиар - набеждаване, компромати, непроверена информация... Трудно е да наложим някаква култура в това отношение, каза още председателят на СЕМ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!