Quantcast

СЕМ призова медиите да не насаждат паника и да не препоръчват лекарства

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2020 в 14:03 1458 0

Снимка БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с призив към медиите за отговорно поведение по време на пандемията.

Медийният регулатор апелира за високи професионални стандарти и етика, особено по отношение на личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние.

Медиите да информират отговорно аудиторията, като държат сметка за съответното психологическо въздействие върху човешкото здраве, да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение на пандемията, призовават още от съвета.

"С особена загриженост регулаторът обръща внимание върху споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти, без да е упражнен лекарски надзор и персонално предписание", се казва още в призива.

СЕМ подчертава и положителния обществен отзвук, който медиите получават при отразяване на добрите примери от живота и проявите на човешка добродетел - солидарност, милосърдие, съпричастност, пред самоцелното фокусиране върху смъртта, нещастието и страданието.За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !