СЕМ призова медиите да не наричат бежанците "сган" и "канибали"

Мая Младенова 06 ноември 2013 в 16:58 3123 5

Георги Лозанов, председател на СЕМ. Снимка: БГНЕС
Георги Лозанов, председател на СЕМ. Снимка: БГНЕС

 

Съветът за електронни медии (СЕМ) разпространи декларация, в която призова електронните медии да не използват слово на омразата, когато отразяват ситуацията с бежанците у нас.

Регулаторът е провел специален мониторинг по темата. Проучването показало, че в отразяването на събития, свързани с чужденци у нас, се открояват отделни прояви на враждебна реч и използване на недопустими от законова и укорими от морална гледна точка квалификации като „канибали”, „сган”, „долнопробни примати” и др.

От Съвета напомнят, че свободата на словото не включва изразяване на расистки възгледи или такива, които подбуждат омраза, ксенофобия, антисемитизъм и други форми на нетърпимост. "На практика това означава, че всяко мнение може да бъде изразено публично, но никое мнение не може да бъде изразено така, че да засяга нечие лично достойнство или етническата и религиозна принадлежност", пише в декларацията на медийния регулатор.

"СЕМ разбира, че враждебната реч обикновено не идва от представители на медиата, а от техните събеседници, най-често политици, но отговорността по закон си остава на медиата и водещите и репортерите са длъжни да направят необходимото, за да защитят засегнатите. Друг, но не по-маловажен въпрос е, когато водещи в някои медии са политици. Това формира специфичен конфликт на интереси и отваря територия за широк публичен дебат", завършва текстът на декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови