СЕМ избира нов председател, мандатът на Соня Момчилова изтече

OFFNews 20 април 2023 в 08:12 3013 1

Соня Момчилова

Снимка Снимка БГНЕС

Соня Момчилова

За 11 часа днес е насрочен изборът за нов председател на Съвета за електронни медии, съобщават БНР.

Закона за радиото и телевизията има ясно разписана процедура, според която медийният регулатор избира от своя състав председател за срок от една година. Соня Момчилова бе избрана точно преди една година и мандатът ѝ изтича на 28-и април.

Съветът за електронни медии е петчленен, като трима от членовете се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. В сегашния състав на регулатора от президентската квота са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, а от парламентарната – Галина Георгиева, Пролет Велкова и Симона Велева.

През последната година СЕМ беше обект на разнообразни скандали, сред които например бе номинацията на ИТН на Мартин Карбовски за член на контролиращия орган. Самата Момчилова също бе критикувана заради нейни ексцентрични обществени позиции, сред които за вредата от 5G мрежата.

СЕМ бе критикуван и заради невъзможността да избере нов генерален директор на БНТ. Проваленият конкурс пък даде основание на един от кандидатите за поста - Ирина Величкова, да заведе дело, което все още продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

20.04 2023 в 08:40

Рибата се вмирисва откъм главата. А когато главата е на военен рашист, комунист по душа, путинофил и национален предател, то вече не е вмирисване, а смрад, люта и задушлива.
 
X

Да помогнем на украинските деца!