СБЖ защити Протасевич: Действията на Минск са нагли и неприемливи

OFFNews 26 май 2021 в 12:21 1169 0

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

Според организацията е необходимо изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

СБЖ определя като грубо действията на властите в Беларус като нарушение на международното право и на общопризнатите норми на въздухоплаването.

Възмутително е, че ставаме свидетели на такива абсолютно неприемливи и нагли действия на властите в една европейска страна, се казва в декларацията на съюза.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УС НА СБЖ:

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти остро осъжда действията на властите в Минск, в резултат на които пътнически самолет на европейска авиокомпания, извършващ редовен международен полет и прелитащ през въздушното пространство на Беларус, бе насилствено приземен и бяха арестувани намиращите се на борда му беларуски журналист Роман Протасевич и неговата приятелка.

Това е грубо нарушение на международното право и на общопризнатите норми на въздухоплаването. На опасност бе изложен животът на намиращите се в самолета десетки пътници от различни страни. Възмутително е, че ставаме свидетели на такива абсолютно неприемливи и нагли действия на властите в една европейска страна.

Разтревожени сме за съдбата на журналиста Роман Протасевич и неговата приятелка и настояваме за тяхното незабавно освобождаване.

Настояваме за независимо международно разследване на шокиращия инцидент и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!