Руската прокуратура иска 8 г. затвор за бившия търговски директор на медийния холдинг на Ксения Собчак за изнудване

OFFNews 08 февруари 2024 в 19:26 1800 2

Суханов

Снимка ТАСС

Кирил Суханов

Прокуратурата поиска 8 г. колония със строг режим за Кирил Суханов, бивш търговски директор на медийния холдинг на Ксения Собчак Beware Media, който е обвинен в изнудване на шефа на "Ростех" Сергей Чемезов за 11 млн. рубли.

Прокуратурата настоя обвиняемите по същото дело, авторите на телеграм канала "Угаси светлината" - бившият главен редактор на Tatler Ариан Романовски и журналистът от Life Тамерлан Бигаев - да бъдат осъдени на 7,5 г. в колония със строг режим, съобщи Би Би Си.

Кирил Суханов и Ариан Романовски са в следствения арест от октомври 2022 г., а Тамерлан Бигаев е арестуван през ноември с.г.

Според разследването Суханов е поискал пари от ръководителя на "Ростех", за да няма негативни материали в "Угаси светлината". Той е задържан, докато получавал транш от 800 000 рубли от представители на ръководителя на държавната корпорация в ресторант "Регент" в хотел "Арбат" в центъра на Москва.

Според Mediazona той заявил в съда, че е готов публично да се извини на жертвите и да признае вината си за получаването на 800 000 рубли.

Веднага след решението на съда да арестува Суханов Ксения Собчак нарече наказателното дело нахлуване в редакцията на нейната медия - "последната свободна редакция в Русия, която трябваше да бъде закована".

"Опитват се да му припишат изнудване. От кого? Защо? Кой, по дяволите, е "Ростех"? Какво общо има това с Чемезов, за Бога?" - написа тя в канала си в Телеграм "Кървава Бариня".

Собчак не уточнява какъв е статутът ѝ по наказателното дело и къде се намира в този момент. Въпреки че малко преди това руските държавни медии съобщиха, позовавайки се на свои източници, че журналистката е заподозряна по делото. В навечерието на ареста на Суханова тя напуска Русия с израелски паспорт през Беларус до Литва. Литовските власти потвърдиха присъствието ѝ в страната.

По-късно стана ясно, че Собчак е била привлечена в качеството на свидетел. Около две седмици след заминаването ѝ медиите съобщават за завръщането ѝ в Русия.

А само месец по-късно тя признава, че колегите ѝ, "млади момчета", са били въвлечени в "криминално дело за изнудване" и се извинява за "действията си" на Сергей Чемезов.

"Тук няма никакъв политически контекст. Знам, че момчетата искрено съжаляват за случилото се. Съдбата им ще бъде решена от съда. Вярвам, че правоприлагащите органи ще проявят съчувствие и снизходителност. Искрено съжалявам, че действията на моите колеги причиниха вреда на Сергей Викторович Чемезов, извинявам му се", написа телевизионната водеща в канала си в Телеграм.

През юли м.г. съдът прекрати процеса по искане на пострадалата страна. Тамерлан Багиев и неговите адвокати се противопоставиха на това. Според "Пазете се от новините" защитата на Бигаев е настоявала, че по делото няма тайни и че става въпрос за личния живот на Чемезов. По-рано проправителственият телевизионен канал 112 писа, че Василий Бровко, директор на "Ростех" за специални задачи и съпруг на телевизионната продуцентка Тина Канделаки, също е жертва по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

09.02 2024 в 08:36

няма кой да копае, емигранти трябва

345

1

Джендо Джедев

08.02 2024 в 20:03

Чистката в Мордор продължава! Кога ли ще почнат да копаят ровове в горичките край градовете... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!