Репортери без граници съдят Фейсбук за реч на омраза срещу медиите и дезинформация

Мая Младенова 23 март 2021 в 16:22 3404 0

Снимка Pixabay

Международната организация "Репортери без граници" е завела дело срещу "Фейсбук" във Франция по повод ширещата се реч на омразата срещу медиите и фалшивите информации за COVID-19, предаде "Ройтерс". В съдебния иск се споменават и теориите на конспирациите за ваксините.

Toва е пореден епизод от битката на правителства и групи с технологичните гиганти. 

В социалната мрежа бяха публикувани постове, заплашващи френското сатирично издание "Шарли ебдо", телевизионната програма Quitidien и регионалния вестник L'Union.

“Използвайки анализ на експертни становища и твърдения на бивши служители на "Фейсбук", заведеното от "Репортери без граници" дело показва, че ("Фейсбук") позволява на дезинформацията и речта на омразата да процъфтяват (...) противно на заявеното в общите условия и в техните реклами", се казва в изявлението на международната правозащитна организация.

Съдебният иск е заведен в Париж в понеделник.

Представителството на "Фейсбук" във Франция е отклонило поканата за коментар, но е посочило в изявление, че има нулева толерантност към вредното съдържание и инвестира крупни средства в борбата с речта на омразата и дезинформацията.

Според "Репортери без граници", ако съдът във Франция се поизнесе, това може да има глобален ефект в борбата с дезинформацията. Организацията обмисля сходни съдебни дела и в други държави. Заведеното в Париж дело е срещу Фейсбук-Франция и Фейсбук-Ирландия и се базира на френското законодателство, според което компаниите могат да бъдат глобени с до 10% от годишния си оборот, ако използват заблуждаващи търговски практики, добавя "Ройтерс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews