'Репортери без граници' призова ''Лев инс'' да се откаже от делото срещу ''Медияпул''

OFFNews 09 март 2023 в 11:07 1991 0

Снимка

"Репортери без граници" призова "Лев инс" да оттегли съдебния иск за 1 млн. лева срещу Mediapool. 

Международната организация излезе с позиция в "Туитър", в която определя съдебния иск като злоупотребяващ. В публикацията се посочва още, че в текста е цитиран официален правителствен документ.

Вчера Асоциацията на европейските журналисти – България също призова "Лев инс" да оттегли съдебния иск.

"Искът на застрахователната компания „Лев Инс“ срещу Mediapool за 1 млн. лв. е класически пример за “дело шамар” или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие (от английски SLAPP)*. Абсурдно е медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лева. Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева", пише в позицията.

От АЕЖ заявиха още, че ще подадат сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използват всички налични механизми за даване на международна гласност на случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови