'Репортери без граници' очакват от правителството да се подобри свободата на медиите у нас

OFFNews 11 март 2022 в 21:28 3876 2

Снимка Министерски съвет

През последните 12 години свободата на словото в България е била на критично ниско ниво според докладите на "Репортери без граници", са заявили от организацията на среща с премиера Кирил Петков в българското посолство в Париж.

Представителите на "Репортери без граници" са изразили оптимизъм, че в лицето на новото правителство виждат политическа воля да се подобри свободата на медиите.

От пресцентъра на Министерския съвет съобщават, че Петков е потвърдил подкрепата си за независимостта на медиите и е подчертал волята на правителството да работи както за върховенството на закона и прозрачност, така и за осигуряване на независимост на медиите.

Премиерът е коментирал и намерението на правителството да подобри регулаторната рамка за свободата на медиите, да работи за създаването на ясни правила за прозрачен избор на независимия орган СЕМ и Управителния съвет на БНТ и БНР, чиито мандати изтичат скоро. 

На срещата, на която е присъствал и началникът на политическия кабинет на Петков - Лена Бориславова, са обсъдени и възможностите България да се включи в „European media freedom act“ и „Partnership for information and democracy“. Обсъдена е и необходимостта от създаване на по-бързи механизми за разследване на атаки срещу журналисти .

В края на срещата Петков е поканил "Репортери без граници" на предстоящи обществени обсъждания на законодателни инициативи на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews