Репортери без граници: 488 журналисти посрещнат Коледа в затвора

OFFNews 25 декември 2021 в 17:25 3369 0

488 журналисти посрещнаха Рождество Христово в затвора, съобщава неправителствената организация „Репортери без граници“.

„В този празничен период помислете за журналистите, които са задържани и няма да видят семействата си. Не по-малко от 488 журналисти, включително Джан Джан и Раман Пратасевич, са задържани в края на 2021 г. само за това, че си вършат работата. Нашите мисли са и с Джими Лай, един от най-възрастните журналисти, които са хвърлени в затвора“, заявяват от организацията.

Броят на журналистите, задържани във връзка с тяхната работа, никога не е бил толкова висок, откакто „Репортери без граници" започна да публикува годишния си доклад през 1995 г.

Към средата на декември 2021 г. в затвора са общо 488 журналисти и медийни работници, което е с 20% повече от същия период миналата година.

Сред задържаните има 60 жени. Междувременно броят на убитите журналисти през 2021 г. – 46, е най-ниският за последните 20 години.

В Беларус задържаните жени -17, са повече, отколкото мъжете - 15. Сред арестуваните са и две репортерки на независимия канал Белсат - Дария Чулцова и Катерина Андреева, които бяха осъдени на две години затвор за неразрешено от властите онлайн излъчване на демонстрация. От 53-ма задържани журналисти и медийни служители в Мианмар, 9 са жени.

"Изключително големият брой журналисти в произволно задържане е дело на три диктаторски режима“, каза генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

От 1995 г. неправителствената организация съставя ежегодни обзори на насилие и злоупотреби срещу журналисти.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите