Reddit прати под карантина 750 000 последователи на Доналд Тръмп

OFFNews 28 юни 2019 в 19:52 3025 0

Лого

Снимка upsity.com

Reddit въведе ограничения за посещенията в един от най-големите форуми, където си общуват поддръжниците на президента Доналд Тръмп - The_Donald.

Причина за тежката мярка са нарушения на правилата на мрежата от страна на потребителите на подфорума, които многократно публикували призиви за насилие спрямо полицията и чиновниците, съобщава Media Matters, където са публикувани отделни коментари.

Reddit е новинарски сайт с централа в Сан Франциско, позволяващ създаването на отделни общности, наречени „subreddits“, в които потребителите споделят снимки, видео, линкове и текстове по определена тема, обсъждат и гласуват. The_Donald е от най-големите в него подфоруми с над 750 000 потребители, създаден е в навечерието на изборите за президент на САЩ през 2016 г. и се определя като „безкраен митинг на подкрепящите 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп /бел.ред./.

Нарушения на правилата администраторите на Reddit засекли в коментарите на участниците в подфорума по попов ситуация в сената на щата Орегон. Миналата седмица 11 от сенаторите от Републиканската партия се скрили, за да не участват в гласуването по предложения от демократите законопроект за климатичните промени. Отсъствието им заседанието причинило липсата на кворум, а законопроектът, предвиждащ система за ограничения и търговия с квоти от вредни емисии в атмосферата, не е бил приет.

Липсата на републиканците се проточила няколко дни, независимо от това, че за всеки ден отсъствие от работа им се начисляват по 500 долара глоба. В опит да урегулира кризата, губернаторът на щата Орегон, демократ и активен защитник на този законопроект Кейт Браун заявила, че ще изпрати полицията да издири бегълците-сенатори и ще ги принуди да се върнат за гласуването.

Веднага след това нейно изявление в The_Donald се появили коментарите, повлекли след себе си въвеждането на карантината. „Тази ситуация ще се разреши само, ако народът вземе оръжие в ръка“, „продажната Кейт заповяда полицията да проследи и открие всички, и да ги принуди да се върнат за гласуването“, „пушките са единственият начин да се осигури някакъв мир в нашия живот“, „или война и ние се спасяваме от тези момчета, или цял живот ще трябва да слушаме глупостите им; започваме да се подготвяме“ – това са част от цитираните в Media Matters бунтовни коментари, провокирали карантината.

Наказаните предизвикали Reddit да наложи тежката мярка особено след лавината си от проклятия, получила широк резонанс в интернет и медиите.

Директорът на отдела за изследвания в сферата на технологиите и социалните промени в Харадския университет Джоан Донован одобрява реакцията на Reddit. Според нея „това е най-малкото, което компанията може да направи за защита на потребителите от подобни групи“. „Да се игнорира вероятността от това, че онлайн-заплахите ще се превърнат в реални призиви за насилие, това е нехайство“, казва тя пред The Guardian.

Бека Луис от изследователския институт Data & Society в Ню Йорк, специалист по политически субкултури посочва, че за времето на съществуването си The_Donald е създал силно общност, на която карантината няма да навреди. „Но ако The_Donald не беше свързано с действащия президент на САЩ, с голяма вероятност щеше да бъде забранено“, казва научният сътрудник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!