Предаването 'Библиотеката' се завръща на екран в неделя

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2021 в 13:08 1307 0

Снимка БНТ

Анна Ангелова

Обновеното предаване „Библиотеката“ се връща в ефира на БНТ в неделя. Водещата Анна Ангелова посреща зрителите в ново студио, вече в неделя от 15:30 ч. Първият брой на предаването е посветен на 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери, съобщават от БНТ.

Предаването ще разшири формата си с нови рубрики и лица.

„Местим се в най-спокойния ден от седмицата, защото вярваме, че книгите заслужават особено внимание. Нашето мото е „Библиотеката - място за книги, хора и идеи“, а нашата цел - да разширяваме и да надграждаме това пространство, съчетавайки класическо и модерно“, споделя водещата и продуцент на предаването Анна Ангелова.

Предаването започва нови рубрики, първата от които е „Писма от Чикаго“ с журналиста Симеон Гаспаров. Той ще разказва за литературния живот отвъд океана, като ни представя емблематични пространства и ни среща с личности, които променят езика, средата и нагласите. „Писма от Чикаго“ е нашият начин да градим връзки със света, но и да не забравяме кои сме ние“, допълва Анна Ангелова. Запазват се рубриките „Литературни разходки“ и „Какво чете…“, както и тематичните модули „Музикална библиотека“ и „Кино библиотека“. Предаването ще постави фокус и върху научна, научно-популярна и икономическа литература. Ще представя и специални тематични броеве, посветени на личности, произведения и събития, ще продължи да се ангажира и с важни обществени теми и дебати, да организира дискусии и да споделя инициативи и каузи, свързани с четенето, книгите и образованието.

Първият брой на предаването е посветен на 700-годишнината от смъртта на „бащата на италианския език“ – Данте Алигиери. Годишнина, която светът ще отбележи на 14 септември. Една от инициативите е произведението „Божествена комедия“ да бъде изпратено в Космоса. За езика, преводите и връзката на „Божествена комедия“ със съвременна България Анна Ангелова ще разговаря с преводачката от италиански Дария Карапеткова и литературния експерт Йордан Ефтимов. Жаклин Вагенщайн пък ще открехне завесата към тазгодишното издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“, който ще се проведе също под мотото „Божествена комедия“. В студиото ще участва и журналистът-емигрант Симеон Гаспаров, който представя своята нова книга „Ефектът на езерото. Упражнения по рокеднрол откровения“ и рубриката си в „Библиотеката“. Самият Гаспаров също е бил вдъхновен да пише от Данте, а един от литературните му герои носи името на вечния поет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови