Погребалният тормоз срещу разследващ журналист: Добър ден, имате ли бели ковчези?

OFFNews 21 юни 2020 в 09:24 10026 2

Снимка Фейсбук/Публичен профил

Николай Стайков

Имате ли бели ковчези и колко струват? Това не е ли траурна агенция "Стайкови"? Това пита жена в първото от множество обаждания на погребални теми с цел тормоз на разследващия журналист и съосновател на Антикорупционния фонд Николай Стайков.

Те започват на 18 юни, прерастват във вандализъм срещу жилището му през нощта и спират "по команда" след централните новини по bTV, които съобщават за случая.

И Антикорупционния фонд, и Асоциацията на европейските журналисти - България призовават властите да разследват, а от АКФ допълват: "Имаме основателни причини да смятаме, че тези действия са извършени във връзка с текущо разследване на Антикорупционния фонд".

Снощи Николай Стайков съобщи и какво е развитието по случая:

"Телефонният тормоз на погребални теми спря като по команда след централните новини на бТВ, които съобщиха за това. Точно 24 часа след като започна, също като по команда, от различни номера и с различни гласове. Което пък беше два часа след като изпратих един мейл с въпроси и се обадих на един мобилен номер, публично наличен в интернет регистър. По този въпрос - моля за малко търпение.

Същата вечер, в четвъртък срещу петък прозорците и фасадите на две къщи - нашата и тази на най-близките ни роднини на 20 километра една от друга, в която децата са всеки уикенд - бяха обсипани с яйца. Посланието, съчетано с питане за бели ковчези и венци на всеки 20-30 минути, е повече от ясно.

Причините за този доста некадърен опит за сплашване ще станат ясни съвсем скоро, не непременно по институционалния път.

Огромни благодарности за всички, които ни подкрепят, пишат, споделят и дори канят на гости. Казват, че силата на малкия човек е в закона, но когато това не работи, остава само публичността. Това обаче няма как да работи винаги, нали?"

Стайков излъчва и аудио запис от едно от обажданията:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

21.06 2020 в 12:10

Е, то е ясно, че да накарали някое момиче служител да се обади. Личи си, че се срамува, ама не може да откаже. Обаче многобройните служби, на които плащаме могат да открият на кого да телефонните номера...ако пожелаят.

5610

1

БХМ

21.06 2020 в 10:36

Аз бих си платил реклама по телевизията и бих пуснал този запис сто пъти. Все някой ще познае това гласче )))