Ответниците по ''делата шамари'' ще могат да искат финансово обезпечение

OFFNews 30 ноември 2023 в 13:46 927 0

ЕП

Снимка GettyImages

Сградата на ЕП

Журналисти, правозащитници и други ответници по т.нар. "дела шамари" ще могат да искат финансово обезпечение от лицата или компаниите, завели дело срещу тях. Това се съдържа в политическото споразумение между испанското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент, съобщават от ЕП.

Новият закон ще се прилага в трансгранични случаи и ще защитава хора и организации, активни в области като основни права, околна среда, борба с дезинформацията и разследвания за корупция срещу злоупотреби със съдебни производства, предназначени за сплашване и тормоз. Евродепутатите гарантират, че делата ще се считат за трансгранични, освен ако и двете страни не са установени в същата държава като съда и делото е от значение само за една държава-членка.

Съдилищата ще вземат решението за разноските по делото, които трябва да бъдат поети от ищците. Това може да важи и за разходите на защитата на жертвата. Съдията има право да постанови, че страната, завела "дело шамар", може да подлежи на глоба или на друга мярка с подобен ефект.

"Делата шамари" също така ще могат да бъдат прекратявани на ранен етап, ако бъде преценено, че те са явно неоснователни. При такъв случай съдията може да реши да ги прекрати на възможно най-ранния етап от съдебната процедура. Съдилищата ще трябва да ускорят разглеждането на молбите на ищците в тази посока.

Ако живеещо в ЕС лице е подсъдимо по "дело шамар" в трета страна, държавите от ЕС не трябва да признават и да прилагат решението на съда в нея, при положение че то бъде сметнато за явно неоснователно или за злоупотреба във въпросната държава членка. Постигнатото споразумение трябва да бъде подкрепено от постоянните представители на страните от ЕС. Ако това се случи, следващата стъпка е одобрение от страните-членки и Европейския парламент.

Решението засяга т.нар. "стратегически дела". Те се водят от хора, засегнати от скандални разкрития срещу журналисти, медии и неправителствени организации. В повечето случаи исковете са за големи суми и делата се точат години наред. Често срещано е ответниците да бъдат изтощавани финансово чрез мерки като временни запори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика